Bivši visoki predstavnik
19

Ashdown: Postoje brojne razlike između Sirije i BiH '90-tih

FENA
Paddy Ashdown (Foto: AFP)
Paddy Ashdown (Foto: AFP)
Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, lord Paddy Ashdown, izjavio je da postoje "brojne razlike" između trenutne situacije u Siriji i situacije u Bosni i Hercegovini u ranim 1990-im godinama.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio da ga situacija u Siriji u velikoj mjeri podsjeća na situaciju u BiH, a ne na situaciju u Libiji, navodeći eskalaciju sektaškog nasilja u Siriji.

Lord Ashdown izjavio je, međutim, za program World At One BBC-jevog Radio 4 da shvata "zašto, u pokušaju da upozori svijet na tragediju koja se dešava, Hague koristi to poređenje da opiše situaciju u Siriji, što je i razumljivo".

"Dok posmatramo kako se situacija u Siriji pogoršava, nisam siguran da bilo šta možemo trenutno učiniti", izjavio je on novinarki Marthi Kearney, ali je dodao:

"Turska tu može igrati zaista važnu ulogu i nesretan sam što je nismo dovoljno iskoristli".

  • Ono što mene zabrinjava je, ne samo užasna tragedija i krvoproliće koji se dešava u sirijskim gradovima, nego i mogućnost širenja sukoba između sunita i šiita što bi moglo da se proširi na cijeli Bliski istok s globalnim posljedicama" , izjavio je Ashdown.