BiH
0

Ashdown: Pitanje koridora V-C riješit će Hrvatska i BiH

Klix.ba
Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH lord Paddy Ashdown izjavio je danas u Zagrebu da se međunarodna zajednica neće miješati u bilateralna pitanja između Hrvatske i BiH, od kojih je jedno zgradnja koridora V-c.

"To su bilateralna i finansijska pitanja koja će rješavati vlade dviju država, a mi namjeravamo ostati postrani", izjavio je Ashdown agenciji Hina, nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom. Ashdown se tokom dana susreo s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, premijerom Ivicom Račanom i predsjednikom Saborskog odbora za vanjsku politiku Zdravkom Tomcem.

Po njegovim riječima, s hrvatskim je dužnosnicima razgovarao o nizu praktičnih pitanja, kao što su jadransko-jonska autocesta, koridor V-c, sporazum o luci Ploče, povratak izbjeglica i obnova trgovinskih veza Trebinja i dubrovačkog područja.

Ashdown je ocijenio da je politika Republike Hrvatske prema BiH i ostalim susjedima konstruktivna, a jedan od plodova te politike je približavanje Hrvatske i BiH Evropskoj uniji. "Politika premijera Račana i moralno vodstvo predsjednika Mesića učinili su Hrvatsku svjetlom tačkom na Balkanu u posljednjih nekoliko godina", naglasio je lord Ashdown. On je izrazio uvjerenje da će se takva politika nastaviti, neovisno o rezultatima skorašnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Ocijenivši da se "s vremena na vrijeme čuju glasovi protiv povratka izbjeglica", Ashdown smatra da to više nije dominantno političko i sigurnosno, nego gospodarsko pitanje. "Ljudi se neće vratiti tamo gdje im nije osiguran posao, plaće i mirovine", rekao je. Govoreći o povratku Hrvata u Republiku Srpsku, Ashdown je rekao da pritom nailaze na poteškoće, no "položaj Hrvata u RS jednako je težak kao i položaj Srba u Federaciji BiH".

Vladi RS osobito je zamjerio nedovoljnu suradnju i neispunjavanje obveza prema Haškom sudu.

Upitan kada bi BiH mogla postati samoodrživa država spremna za ulazak u euroatlanske integracije, Ashdown je odgovorio da to ovisi o njezinim stanovnicima i o tome koliko brzo bude ispunjavala kriterije za članstvo u NATO-u i Europskoj uniji.

"BiH ne može u Europu kroz Ured visokog predstavnika. Oni koji misle da će Europa prilagođavati svoje kriterije BiH žive u oblacima", rekao je visoki predstavnik Paddy Ashdown.