BiH
0

Ashdown: Ne namjeravam raditi umjesto vaših institucija

NINA
Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown je intervjuu za današnji Dnevni avaz nakon jučerašnje konferencije za novinare na kojoj je govorio o izvještaju revizora o trošenju sredstava poreznih obveznika BiH u državnim tijelima kazao da nije na njemu da traži ni da očekuje ostavke nakon tog izvještaja.

"U svakoj normalnoj državi, što BiH želi biti, nakon ovako nečeg, prvo što bi se dogodilo bila bi javna debata, ustanovilo bi se jesu li činjenice koje revizori navode tačne ili ne, a ja nemam razloga vjerovati da su neistine, utvrdilo bi se ko je odgovorna osoba ili osobe", kazao je Paddy Ashdown.

On je izjavio kako su revizori uradili svoj dio posla te da je sada na parlamentu, novinarima i javnom mnijenju što će se dalje dogoditi.

"Ne namjeravam raditi umjesto vaših institucija. Ako bih to trebao raditi, onda ova zemlja nema demokraciju i ovo je onda protektorat. Ako svaki put intervenišem, kako možete graditi svoje institucije i postati normalna demokratska država", kazao je Ashdown dodajući da ako bh. institucije ne budu reagirale te ako on to bude morao učiniti, onda BiH nije normalna demokratska država.

Visoki predstavnik je u intervjuu za Dnevni avaz kazao da će RS biti odgovorna ako BiH u Istanbulu dobije negativan odgovor o priključenju Partnerstvu za mir te da to neće proći bez posljedica.

"RS postoji zahvaljujući međunarodnoj zakonima i ona se ne može provući ne poštujući iste te zakone. Dayton, a ne ja, određuje ustavne okvire ove zemlje. Ja sam početkom ove godine u svoj ured pozvao čelne ljude RS-a, Mladena Ivanića, Dragana Čavića, Dragana Kalinića i Dragana Mikerevića i rekao im da bi jako teško moglo biti ako oni ne uspiju ukloniti opasnost da RS bude glavna prepreka ulaska BiH u evropske i euroatlantske integracije. Oni su se složili i kazali kako će raditi sve da se to ne dogodi", kazao je Ashdown ističući kako nije bilo puno suradnje RS-a s međunarodnom zajednicom u hapšenju optuženih za ratne zločine u BiH.