BiH
0

Ashdown najavio nove sankcije protiv RS-a zbog nesaradnje sa Haagom

NINA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown izjavio je da je hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića prioritet za Republiku Srpsku i zaprijetio da će uvesti nove sankcije protiv RS-a ukoliko ne učini ništa na planu saradnje s Haaškim tribunalom.

"Ova zemlja ne smije gubiti pravo na budućnost zbog nekoliko ljudi optuženih za ratni zločin. Ako se ne učini ništa na planu saradnje s Haaškim tribunalom, ja ću poduzeti nove sankcije", kazao je Ashdown je u emisiji "Oči u oči" emitiranoj sinoć u programu RTRS-a.

On je rekao da RS od predaje haaškog optuženika Save Todovića, prije više od mjesec dana, nije ništa učinila na području saradnje s Haagom i potvrdio da je vlastima RS-a uputio ozbiljnu opomenu da počnu ispunjavati svoje obaveze prema Haaškom tribunalu.

Ashdown je upozorio da će posljedice nesaradnje s Haagom osjetiti ponovno RS ukoliko se dogodi da glavna tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte ocijeni da ponovno postoji opstrukcija vlasti tog manjeg bh. entiteta.

Upitan očekuje li od policije RS-a da uhapsi Karadžića i Mladića kada to nisu učinile snage međunarodne zajednice u BiH, visoki predstavnik je odgovorio da ne treba pitati zašto optužene za ratne zločine nije pronašla međunarodna zajednica, nego Republika Srpska, jer se to od nje očekuje.