BiH
0

Ashdown: Moje najveće razočarenje što Karadžić i Mladić nisu uhapšeni

FENA
Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown izjavio je danas u Banjoj Luci da je njegovo najveće razočaranje to što haški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić nisu uhapšeni tokom njegovog mandata u BiH.

"Ukoliko bi me neko pitao koje je moje najveće razočarenje vezano za moj mandat, onda bih rekao da je to upravo to što Karadžić i Mladić nisu u Haagu", kazao je Ashdown.

Istaknuo je i da se kritika za to može prebaciti i na međunarodu zajednicu.

"Mi smo svi pravili greške, međutim, ako se postavlja pitanje gdje se nalazi primarna odgovornost, prevenstvena, onda bi rekao da se ta odgovornost nalazi u Banjoj Luci i Beogradu, koji u periodu od devet godina nisu učinili ništa", naveo je odlazeći visoki predstavnik u BiH.

"Naravno da sam razočaran što Karadžić i Mladić nisu uhapšeni, ali ako pogledate period od prošlih 10 godina, znači propust da se oni uhapse zaista jeste jedan veliki propust", izjavio je Ashdown novinarima u Banjoj Luci gdje se nalazi u oproštajnoj posjeti.

Dodao je i da je, međutim, jako zadovoljan što je "brana" opstrukcije za isporučivanje haških optuženika popustila i da je 11 haških optuženika u protekloj godini otišlo u Haag i "da su Kardžić i Mladić sada izolovaniji nego ikada".

Ashdown je smatra da je i to neki vid uspjeha.

"Ne želim da se izvinim što sam morao da izvršim određene smjene kako bi došli što bliže tom cilju. Slamanje brane opstrukcije je omogućilo novu budućnost za ovu zemlju, ali to neće biti završeno dok se Karadžić i Mladić ne nađu u Haagu i zaista to jeste propust koji smo svi mi napravili", naveo je Paddy Ashdown.