BiH
0

Ashdown: Još je rano govoriti o punoj saradnji RS-a sa Haagom

NINA
Odluka Republike Srpske da preda optužene za ratne zločine Haaškom tribunalu izgleda da znači i promjenu pristupa tog entiteta saradnji s Haagom, izjavio je u srijedu pred Vijećem sigurnosti UN-a visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Iako je u svom izvještaju odao priznanje vlastima RS-a za izručenje pet optuženika za ratne zločine u posljednja dva mjeseca, Ashdown je upozorio da je još rano govoriti o punoj saradnji RS-a. "Taj proces neće biti okončan dok Karadžić i Mladić i svi ostali optuženici ne budu u pritvoru", kazao je Ashdown.

On je naglasio da BiH mora udovoljiti i drugim zahtjevima međunarodne zajednice, poput reorganizacije policije i reforme obrane, koju RS u posljednje vrijeme koči, izrazivši nadu da će 2005. biti godina u kojoj će se BiH početi "čvrsto ugrađivati u euroatlantske strukture".

Ashdown je kazao da će ovo biti njegov pretposljednji izvještaj Vijeću sigurnosti, jer će na kraju godine odstupiti s mjesta visokog predstavnika u BiH i posebnog predstavnika Evropske unije.

Ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda izrazio je očekivanje da EU prizna značajan napredak naše zemlje i odobri da u maju počnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.