BiH
0

Ashdown: Jedinstvena policijska struktura približit će BiH EU-u

NINA
Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da Bosni i Hercegovini, ako prevlada prepreke za donošenje zakona o javnim emiterima i nastavi saradnju s Haaškim tribunalom, jedino preostaje napraviti reformu policije.

Time će, prema Ashdownovim riječima, biti ispunjeno 16 uslova iz Studije izvodljivosti, što će omogućiti otpočinjanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju EU-u, te dodao da su razgovori o restrukturiranju policije u BiH prešli u konstruktivnu fazu pregovaranja.

Da bi se naglasila važnost reforme policije, Ured visokog predstavnika u saradnji sa EUPM-om je započeo i javnu informativnu kampanju koja će se provoditi diljem BiH.

Prema Ashdownovim riječima, evropska delegacija koje dolazi u maju procijenit će je li došlo vrijeme da BiH počne s pregovorima o pridruživanju i stabilizaciji Evropskoj uniji.

''Mislim da 3. maj može biti potencijalno najvažniji pojedinačni trenutak za BiH. To će biti historisjka razdjelnica, ako prođemo kroz tu kapiju, ova zemlja će imati novu budućnost, a ako ne, međunarodna zajednica će početi umanjivati svoje intervenističke uloge, što znači nema investicija, nema budućnosti, nema prilika za ukidanje viznog režima, jednostavno BiH će biti crna rupa na Balkanu'', kazao je Ashdown.