BiH
0

Ashdown: BiH trebala u četvrtak dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora s EU

NINA
BiH bi u četvrtak dobila zeleno svjetlo za pregovore o stabilizaciji i priključenju Evropskoj uniji da je na pregovorima u Konaku u Sarajevu postignut dogovor o reformi policije, kazao je danas visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Prema njegovim riječima, pozitivan ishod pregovora bi otvorio vrata Evropskoj komisiji da da preporuku EU-u da započne pregovore o stabilizaciji i pridruživanju s BiH, čime bi krenula na historijski put koji bi je vodio u EU. "Sada je sigurno da se to neće dogoditi. Jutros sam razgovarao s komesarom Ollijem Rehnom i on mi je rekao da je to završena priča", istaknuo je Ashdown.

Otvoreno je kazao da je RS prepreka BiH da uđe u EU, te je imenovao Narodnu skupštinu Republike Srpske kao jedinu instituciju koja može iz korijena promijeniti sadašnju situaciju tako što će svojim političarima na sjednici zakazanoj za idući ponedjeljak dati mandat da pregovaraju za uspjeh, a ne za neuspjeh.

Naglasio je da EU neće mijenjati svoja pravila da bi mala zemlja BiH mogla postati njenom članicom te da se principi neće mijenjati demonstracijama na ulicama Banje Luke. "Neću gubiti više vrijeme. Kada RS bude spremna za pregovore, neka nam to kažu pa ćemo nastaviti s pregovorima", kazao je Ashdown dodajući da je neuspjelim pregovorima nanesena ogromna šteta BiH.