BiH
0

Ashdown: BiH ima šansu za svjetliju budućnost

NINA
Visoki predstavnik Paddy Ashdown je građanima Bosne i Hercegovine povodom Dana državnosti uputio otvoreno pismo, naglašavajući da se ovaj praznik slavi u sedmici u kojoj narodi BiH obilježavaju devet godina potpisivanja Daytonskog sporazuma.

''Obilježavanje godišnjica često može biti predmet sporenja, ali ipak u obilježavanju Daytonskog mirovnog sporazuma postoji poseban konsenzus među bh. političarima, i što je važnije među građanima BiH. Dayton, uz sve svoje slabosti, zaustavio je rat. To je njegovo trajno postignuće, i niko, apsolutno niko, ga ne može zanemariti'', stoji u pismu.

Sporazum parafiran u Daytonu prije devet godina i formalno potpisan u Parizu dvijee sedmice kasnije, podsjeća Ashdown, bio je okvirni sporazum koji nije ponudio sve odgovore, ali je dao temelje na kojima će narodi u BiH moći tražiti stalna rješenja za političke i socijalne izazove s kojima su suočeni.

Ashdown ističe da izgradnja mira nije postignuta u Daytonu, te da je to bio samo početak. ''Izgradnja mira je proces koji se tek sada na pravom putu. A razlog za to jest što sada postoji nov i snažan poticaj za gledanje unaprijed, a ne unazad. Ako je Dayton bio izlaz iz košmara ratnih godina, onda je evropska integracija ulaz u jedno bolje mjesto'', kaže se u pismu.

Prema Ashdownovim riječima, u tome leži značaj Dana državnosti BiH i to je razlog što svaka pojedina osoba u ovoj zemlji, muškarac, žena i dijete, bez obzira na religijsku ili drugu pripadnost, može i treba slaviti ovaj dan.

''Ovdje se ne radi o ispraznoj proslavi, nego o proslavi napretka. Bosna i Hercegovina čini velike korake'', kazao je visoki predstavnik.

Kao postignuća koja su ostvarena u ovoj godini u BiH Ashdown izdvaja poboljšanje rada Suda BiH, uspostavu Visokog sudbenog i tužilaškog vijeća te ujedinjenje Mostara i održavanje prvih izbora u Brčko Distriktu.

Ashdown napominje da će se Misija SFOR-a 2. decembra okončati i NATO će vodstvo nad vojnom misijom u BiH predati Evropskoj uniji.

''Naše odredište je Evropa i Evropa počinje preuzimati međunarodno vodstvo u pružanju pomoći da tamo stignemo. Bosna i Hercegovina, poput njenih susjeda, je usredotočena na dva tijesno povezana cilja - ispunjavanje uslova za otpočinjanje pregovora s Evropskom unijom o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju; i prijem u članstvo NATO-vog programa Partnerstvo za mir'', kaže se u pismu.

Visoki predstavnik naglašava da ipak postoji jedna velika prepreka za napredak BiH, a to je kontinuirana nesaradnja tijela vlasti RS-a s Haaškim tribunalom.

''Institucije BiH i pojedinci, a naročito oni u RS-u, ne mogu i dalje biti prepreka Bosni i Hercegovini na njenom putu k Evropskoj uniji i NATO-u. BiH ne smije propustiti šansu za svjetlijom budućnošću. Građani to zaslužuju. I ta šansa je vrlo blizu'', ističe se u otvorenom pismu Paddyja Ashdowna građanima BiH.