BiH
0

Ashdown: Beograd mora pomoći RS-u da sarađuje s Haagom

NINA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown izjavio je sinoć u Beogradu da tamošnje vlasti moraju pomoći Republici Srpskoj u saradnji s Haaškim tribunalom i hvatanju osumnjičenih za ratne zločine.

Ashdown je u intervjuu Radioteleviziji Srbije ustvrdio da se "dobar dio" osumnjičenih iz Bosne i Hercegovine nalazi u Srbiji i Crnoj Gori. "Mislim da se veliki broj osumnjičenih za ratne zločine nalazi u SCG-u i vi imate dužnost da ih uhapsite, odnosno da pomognete RS-u", istaknuo je Ashdown.

Ashdown je jučer boravio u službenoj posjeti Beogradu, gdje se sastao s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom i ministrom vanjskih poslova SCG-a Vukom Draškovićem.

"Ako želi da Republika Srpska uspije, Beograd mora početi pomagati vlastima u Banjaluci na hvatanju osumnjičenih za ratne zločine, a ne ih u tome ometati", naglasio je visoki predstavnik.

On je također istaknuo da RS već devet godina krši Daytonski mirovni sporazum jer "nije izručila nijednog osumnjičenog za ratne zločine", dodavši da je saradnja s Haškim tribunalom "posljednja velika barijera" ulasku BiH i RS-a u NATO i Evropsku uniju. Ashdown je kazao da je cilj međunarodne zajednice pomoći RS-u da tu prepreku prevlada, tako što će "osigurati da Beograd odigra svoju ulogu".

Visoki je predstavnik objasnio da pomoću mjera koje je poduzeo želi RS-u "pružiti vremena i prostora da prevlada ovu posljednju barijeru". On je istaknuo da Republici Srpskoj nije oduzeo nijednu polugu vlasti, nego da su to uradile vlasti u Banja Luci onda kada su se složili s reformama vojske i policije i s prebacivanjem obrambene vojne moći s entiteta na državnu razinu. Visoki predstavnik naglasio je da RS treba reformirati policiju ako se želi priključiti Evropi.

Ashdown je kazao da bi Daytonski sporazum trebalo mijenjati, ako bi to omogućilo da RS funkcionira, ali je naglasio da on to ne može učiniti, nego da to mogu samo entiteti.