Nagrada Isa-beg Ishaković
2

ASA podržava obilježavanje 550 godina Sarajeva

Klix.ba
ASA grupacija je prijatelj i partner manifestacije na kojoj se svake godine dodjeljuje nagrada utemeljitelja i osnivača grada Sarajeva Isa-bega Ishakovića. Nagradu je osnvalo građansko društvo za zaštitu kulture i kulturne baštine grada Sarajevo „Klepsidra“.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nagrada se svake godine dodjeljuje istaknutim humanistima, zaslužnim građanima u datim oblastima, sa namjerom da diljem Evrope i svijeta pronose ime Sarajeva i njegovog utemeljitelja Isa-bega Ishakovića. Ove godine nagrada slavi jubilej – 550 godina otkako je Isa-beg Ishaković osnovao Sarajevo.

Istaknuti pojedinci dobivaju nagradu u sljedećim oblasima djelovanja: umjetnost, nauka, razvoj sporta i fizičke kulture, razvoj kulture i kulturne bašine, istinsko domljublje, sevdah i međunarodni doprinos razvoju kulture Grada Sarajeva.

Podižući prve građevine u Novom Pazaru i Sarajevu, namijenjene sirotinji i putnicima prolaznicima, Isa-beg je tražio da se iznad ulaza svake od njih napiše: "Ovo je zborno mjesto dobrih"

Vođeni njegovom idejom o „dobrim ljudima“, svjedočimo da je Sarajevo oduvijek pripadalo svima koji u njega dođu i nastane se ovdje u dobru i miru.

Ovogodišnja svečana dodjela nagrada Isa-beg Ishaković će se održati 04.09.2012. u Narodnom pozorištu, a među laureatima su i Goran Bregović, Felix Sturm, Emina Zečaj, Franjo Topić, David Kamhi, Rusmir Mahmutćehajić, te drugi istaknuti naučni, kulturni i sportski aktivisti.

Neki od laureata iz prethodnih godina su Slovačka premijerka Iveta Radičova, premijer Crne Gore Igor Lukšić, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.