CIK BiH
0

Arnautović:Rekordan broj političkih subjekata za izbore u BiH

FENA
Suad Arnautović
Suad Arnautović
Centrala izborna komisija (CIK) BiH danas je okončala još jednu fazu u izbornom procesu za lokalne izbore zakazane za 7. oktobar ove godine. Okončan je postupak provjere i ovjere prijava političkih stranaka za ovjeru koalicija za učešće na lokalnim izborima.

"Sa ovim današnjim korakom ukupno je registrirano za lokalne izbore 85 političkih stranaka, 330 nezavisnih kandidata, 16 lista nezavisnih kandidata i 62 koalicije, što čini rekordan broj političkih subjekata za izbore u BiH, ukupno 493 politička subjekta“, kazao je Feni član CIK-a BiH Suad Arnautović.

Po njegovim riječima, nakon pravosnažnosti svih odluka, naredni postupak je predviđen za podnošenje kandidatskih listi.

"Očekujemo da taj proces otpočne 27. juna, a bude okončan 9. jula. Nakon što se pregledaju i obrade kandidatske liste, ovjera kandidatskih listi će biti obavljena do 21. jula ove godine“, kazao je Arnautović.

Dakle, dodao je, poslije ovoga postupka koji je danas završen, sljedeća aktivnost je ovjera kandidatskih lista, odnosno političke stranke će sada biti u obavezi da konačno utvrde kandidate za načelnička mjesta, za mjesta u općinskim vijećima, gradskim vijećima, skupštini grada Banja Luka i skupštinama opština u RS-u.