BiH
15

Arnaut: Ograničiti otpremnine na razumnu mjeru

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra danas Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio poslanik Damir Arnaut, a koji se odnosi na isplate otpremnina.

Predloženim zakonom zadržava se pravo značajnog broja zaposlenih u institucijama BiH na otpremninu u iznosu njihovih šest neto plaća isplaćenih u prethodnih šest mjeseci, odnosno šest prosječnih plaća u BiH ukoliko je to za njih povoljnije, ali uvodi ograničenje na maksimalan iznos otpremnine koji se može isplatiti na 12 prosječnih plaća u BiH.

Predlagač zakona Damir Arnaut je, obrazlažući predloženi zakon, kazao da on vraća otpremninu na njenu svrhu, te da će maksimalan iznos otpremnine koji će se moći isplatiti biti 9.960 KM. Minimalni iznos otpremnine će ostati kao i do sada 4.980 KM.

"Dakle, najmanje plaćeni radnici u institucijama BiH neće biti oštećeni. Također, značajan broj radnika u institucijama BiH neće biti oštećen. Policijska i vojna lica neće biti oštećeni. Njima će otpremnine ostati na istom nivou na kojem su sada", istaknuo je Arnaut.

Dodao je da će samo rukovodeći državni službenici, uključujući i izabrane i imenovane zvaničnike, biti „dovedeni na jednu razumnu mjeru“. To je, kaže on, čitava poenta ovog prijedloga zakona.

Arnaut navodi da su procjene da će biti ostvarene značajne uštede.

"Samo na izabrane i imenovane zvaničnike u protekle četiri godine potrošeno je više od 300.000 KM za otpremnine. Dakle, ta statistika ne uključuje rukovodeće državne službenike i uštede će sigurno biti milionske", smatra Arnaut.

Poslanik Zaim Backović je tokom diskusije kazao da predloženi zakon zadire u radno zakonodavstvo RS-a i Federacije BiH.

Pitao je predlagača da li je ovo usklađeno s radnim zakonodavstvom Federacije i RS-a.

"Jako je to važno jer ono tretira ovu problematiku. Radno zakonodavstvo po kojem smo mi uposleni je iznad ovakvog zakona. Mi to moramo znati, jer mi zakon o radu na nivou države nemamo", kazao je Backović.

Poslanik Damir Arnaut je odgovorio da postoji zakon o radu u institucijama BiH i on se odnosi na sve zaposlene u institucijama BiH.

"Danas je samo jedna i jedina suštinska stvar na stolu, a to je da li će se otpremnine i dalje isplaćivati u enormnim iznosima od više od 25 i 30 hiljada maraka, ili će one biti dovedene u neku razumnu mjeru na maksimalnih 9.900 KM. To je jedina suština cijele stvari", zaključio je Arnaut.

Nakon njegove diskusije, na prijedlog zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto, data je polusatna pauza.