BiH
24

Arnaut o "bijelom hljebu": Ukida se naknada za nerad

FENA
Damir Arnaut (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Arnaut (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas u prvom čitanju podržao Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

Poslanik SBB-a BiH u Predstavničkom domu Damir Arnaut izjavio je novinarima da se ovim zakonom "ukida naknada za nerad koja trenutno postoji 12 mjeseci nakon što neko završi jednu od vrlo privilegovanih funkcija".

  • Dakle, apsolutno neprihvatljivo, pogotovo u situaciji u kojoj se BiH nalazi. Danas je zakon usvojen u prvom čitanju, mogu slobodno reći „bijeli hljeb“ je ukinut u prvom čitanju - istaknuo je Arnaut.

Dodao je da kada završe mandat, prema ovom prijedlogu SBB-a BiH koji je usvojio Predstavnički dom prije tačno godinu dana, nema više „bijelog hljeba“.

Izrazio je nadu da će zakon biti usvojen i u drugom čitanju.

  • Ministar Vjekoslav Bevanda, uime Ministarstva finansija, ima neki prijedlog da se „bijeli hljeb“ ogranični na šest mjeseci. Međutim, građani nisu tražili pola „bijelog hljeba“, nisu tražili frtalj „bijelog hljeba“, tražilo se da se „bijeli hljeb“ potpuno ukine. To je ono što ovaj prijedlog, koji je danas u prvom čitanju usvojen, postiže - potpuno se ukida „bijeli hljeb“ - naveo je Arnaut.

Pojasnio je da Ustav BiH zabranjuje smanjenje naknada za vrijeme trajanja mandata, a „bijeli hljeb“ je po zakonskoj definiciji, naknada nakon isteka mandata.

  • „Bijeli hljeb“ se, po zakonu, ostvaruje nakon mandata, a ustavna je zabrana da se ne smije smanjiti naknada za mandata, to je za plate. Dakle, potpuno odvojene kategorije - kazao je Arnaut.

Očekuje da bi, ukoliko se bude poštovao Poslovnik, najkasnije do kraja marta zakon mogao biti usvojen i u drugom čitanju.