Ministarstvo odbrane BiH
0

Army Shop dobio dio posla opremanja Oružanih snaga BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ministarstvo Odbrane BiH potpisalo je ugovore sa firmama koje su pobijedile na međunarodnom tenderu za izradu dijelova svečane uniforme i službene uniforme Oružanih Snaga BiH, saopćeno je iz Army Shopa.

Ukupan projekat u vrijednosti 30.000.000 KM bit će realizirana u slijedeće 4 godine. Time će vojska prvi put dobiti službenu i svečanu uniformu od ujedinjenja u jedinstvene Oružane snage BiH. Potpisani su ugovori za prvu seriju od 1.000 kompleta.

Prva serija treba da pokaže usklađenost svih dijelova uniforme i svih ugovarača sa zahtjevanim standardima. U kreiranju i izboru koji je trajao više od godinu dana nastojalo se dobiti kvalitetna uniforma sa svim pratećim elementima koji idu uz nju, ogrtač, kabanica, džemper, košulja, kravata, šal, oznake i ukrasi, cipele i čizame. Uzorci koji su napravljeni su vrlo zadovoljavajući. Probna serija će pokazati uspješnost i usklađenost svih ugovarača da odgovore ovom zahtjevnom zadatku opremanju jedne vojske.

Nosilac posla bit će firma "Borac" d.o.o. iz Travnika kao renomirani proizvođač koji ima dugogodišnje iskustvo i kapacitete za realizaciju ovakvog posla. Posao isporuke obuće dobila je firma "BEMA" d.o.o. iz Banja Luke, treba da isporuči standardu i kvalitetnu vojničku čizmu i cipelu i na taj način otkloni probleme sa obućom od različitih isporučioca i standarda koji su bili zastupljeni u vojsci. Košulje i kravate će isporučivati renomirana firma "MEN" d.o.o. iz Travnika koja ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji službenih košulja na području BiH. Džempere i čarape za službenu i svečanu uniformu će isporučivati domača firma "Integral" d.o.o. iz Kladnja.

Prve jedinstvene oznake – epolete za oficire i podoficire, oznake za šapku, kožne opasače, kožne vojničke kajiševe, ešarpe za počasne jedinice, ženske svečane torbice, oficirske kožne rukavice i akselbendere za svečanu uniformu isporučivat če firma "ARMY SHOP" d.o.o. iz Sarajeva. Prvi put se na opasače, kajiševe i ešarpe stavljaju obilježja državnog grba. Postavljeni su visoki kriteriji kvaliteta za svaki dio uniforme i ukrasnog dijela uniforme. Army Shop d.o.o. kao dugogodišnji isporučioc opreme za Ministarstvo Odbrane BiH i Oružane Snage BiH dobio je zadatak završnog ukrašavanja svih uniformi za našeg vojnika.

Ovi potpisani ugovori omogučit će svim ovim firmama u slijedeće 4 godine stabilno poslovanje i posao za njihove radnike, a vojska će konačno poslije rata dobiti službenu i svečanu uniformu. Neće se više dešavati da na službenim primanjima u zemlji i inostranstvu samo naši generali i oficiri budu u maskirnim-terenskim uniformama ili u civilnoj odjeći.

Time se završava još jedna transformacija naših Oružanih Snaga u jedinstvenu, modernu i dobro opremljenu vojsku. Uskoro se očekuje i javna promocija svih novih uniformi koju će organizovati Ministarstvo odbrane.