BiH
111

Armin Omerović: Snimanje nekih scena bilo je tako teško da sam kasnije ostajao u sobi

FENA
Pres konferencija u Cinema Cityju (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Film "Stupica nevidljivog djeteta" nikoga ne optužuje. Artistički je i potpuno simboličan, pun tajni, izazova i rješenja, istaknuo je danas glumac Armin Omerović uoči sutrašnje sarajevske premijere tog ostvarenja reditelja Šemsudina Gegića u kojem je utjelovio mladića Alena Muhića, dijete silovane majke.

Ovaj film premijerno je prikazan u Goraždu, rodnom gradu Alena Muhića, u čijoj ga je ratnoj bolnici majka kao rezultat silovanja ostavila odmah po rođenju. Uslijedilo je sinoćnje prikazivanje pred tuzlanskom publikom, dok je sarajevska premijera zakazana za sutra u Cinema Cityju.

Omerović je na konferenciji za medije ocijenio da mu je posebno teško bilo igrati mladića s kojim je provodio dane, a čiju je emotivnu životnu priču bilo potrebno iznijeti na platno. Navodi da su pripreme za snimanje trajale šest mjeseci kroz razgovore s Muhićem, te obilaskom lokacija.

"Dok emotivno ne doživite neko svjedočenje i vizuelizirate situaciju ne možete to kvalitetno prikazati na ekranu. Neke su scene bile jako emotivne i teške za mene, često sam nakon snimanja ostajao sam u sobi", kazao je.

Smatra ulogu u ovom filmu za sebe velikim bogatstvom, praćenim dužnošću prema svim silovanim ženama, ali i djeci rođenoj iz takvih zločina.

Rezimirajući utiske nakon sinoćnje premijere filma u Tuzli, Alen Muhić naglašava da je publika jako emotivno doživjela priču, te da je rijetko ko ostao ravnodušan. Ističe da je dosta žena iz Srebrenice i Višegrada prisustvovalo projekciji, nakon koje je dobio dosta riječi podrške i pozitivnih kritika.

"Film je snimljen i montiran fantastično, a Armin je savršeno odglumio mene. Prije deset godina kada je snimljen prvi film ljudi nisu toliko podržavali to što sam privatan život iznio na filmsko platno. Sada je dosta drugačije i puno mi je lakše komunicirati s ljudima nakon što sam progovorio o svom životu", naveo je.

Reditelj Šemsudin Gegić podsjeća da je priča o Alenu Muhiću počela s prvim ostvarenjem "Dječak iz ratnog filma" iz 2004. godine, kada je prvi put u Evropi skinut tabu s teme o silovanim ženama.

"To je priča o nevidljivoj djeci koja su među nama, a ne znaju ko su. Oko 500.000 djece u svijetu rođeno je nakon silovanja njihovih majki, a takve djece ima i u Sarajevu i cijeloj BiH. Osim nekoliko glumaca, sve ostalo u filmu su naturščici i svjedoci ratnih dešavanja", kazao je on.

Produkciju filma radio je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, a nakon premijere u Cinema Cityju film će se naći na redovnom repertoaru tog kina.