Bakir Izetbegović u Zenici
0

"Armija BiH je naš ponos, pamtimo to vrijeme i te ljude"

Sarajevo-x.com
(Foto: Benjamin Hazić/Fotoservis)
U Kasarni sedme muslimanske brigade u Zenici održana je centralna svečanost obilježavanja šeste godišnjice Drugog pješadijskog (Rendžerskog) puka OSBiH i 19. godišnjice Armije RBiH.

Svečanosti su prisustvovali visoki civilni i vojni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, boračkih organizacija i drugi ugledni gosti. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je kako je obilježena godišnjica vojske koja je odbranila zemlju, narod i principe na kojima civilizovani svijet opstaje.

"Ne smijemo zaboraviti šta nam se desilo, ne smijemo dozvoliti da budemo slabi, jer slabost privlači agresiju", poručio je Izetbegović.

Napomenuo je da su na današnji dan, prije 19 godina, Odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, sve oružane formacije, na cijeloj teritoriji naše domovine, stavljene pod jedinstvenu komandu štabova Teritorijalne odbrane.

Sudbonosne odluke za državu BiH

Ta odluka je, podsjetio je Izetbegović, uslijedila odmah nakon međunarodnog priznanja države Bosne i Hercegovine 6. aprila od Evropske zajednice i 7. aprila od Sjedinjenih Američkih Država, u uslovima kada je na njenoj teritoriji bila jaka oružana sila, bivša Jugoslavenska narodna armija potpomognuta paravojnim formacijama koje su demonstrirale silu, uznemiravale i zastrašivale, a ubrzo zatim pokoljima, progonima, pljačkom i drugim oblicima zločinačkog ponašanja nanijele ogromna zla stanovništvu Bosne i Hercegovine.

"Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine s ponosom i dostojanstveno iz godine u godinu obilježava naša generacija, koja je učesnik osnivanja, izgradnje i borbenog djelovanja Armije Republike BiH. Učinit ćemo sve kako bi ovaj dan ostao u sjećanju nacije i kako bi ga obilježavale i sve buduće generacije patriota države Bosne i Hercegovine.

Nastanak i razvoj Armije Republike Bosne i Hercegovine je izraz odgovornosti, patriotske i političke zrelosti tadašnjeg državnog vođstva, članova Predsjedništva Nijaza Durakovića, Ive Komšića, Mirka Pejanovića, Ejupa Ganića, Stjepana Kljujića i Tatjane Ljujić-Mijatović, na čelu sa predsjednikom Predsjedništva i vrhovnim komandantom Alijom Izetbegovićem. Oni su, svojim odlukama koje su bile sudbonosne za državu Bosnu i Hercegovinu, odgovorno slijedili političko i patriotsko opredjeljenje njenih građana i naroda", istakao je Izetbegović.

Suprotstavljanje agresoru i sramni embargo

Dodao je kako je Armija RBiH, uz učešće policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH, stala na put nesrazmjerno jačoj oružanoj sili agresora, i to u izrazito nepovoljnim uslovima sramnog embarga i strategijskog okruženja, sa snagama odbrane potpuno odvojenim od izvora snabdijevanja ratnim, životnim i humanitarnim potrebama. U tom pogledu, naveo je, historija ratova ne pamti primjer da je bilo koja država bila prinuđena da se brani u tako složenim uslovima u kakvim je bila Bosna i Hercegovina.

"Borci Armije Republike Bosne i Hercegovine su bili obični ljudi, skromni, hrabri, dostojanstveni, moralni, privrženi vrijednostima dobra, a suprotstavljeni zlu svake vrste, bez obzira od kuda i od koga ono dolazilo. Upravo zato se ponosimo našom Armijom i ponašanjem njenih pripadnika. Pamtimo to vrijeme i te ljude! Čuvajmo taj ponos! Čuvajmo naše dostojanstvo!", poručio je Izetbegović.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić je istakao da smo prije dvije decenije naučili bolne, ali važne lekcije koje nikada ne smijemo zaboraviti. "Sada, dvije decenije poslije, vrijeme je da počnemo cijeniti sebe, ako ne više, onda bar onoliko koliko nas drugi cijene", kazao je Cikotić.