BiH
0

Arhiv Tuzlanskog kantona slavi 55. godišnjicu

FENA
U povodu predstavljanja Programa obilježavanja 55. godišnjice Arhiva Tuzlanskog kantona, održana je pres-konferencija na kojoj su novinari upoznati o planiranoj realizaciji brojnih stručnih, naučnih i kulturnih sadržaja.

Program obilježavanja značajne godišnjice Arhiva TK-a podijeljen je tematski po oblastima i bit će realiziran u kontinuitetu tokom godine.

Povodom značajne godišnjice, domaćin stručno-naučnog savjetovanja arhivskih radnika BiH 7. i 8. maja je Arhiv TK-a. Početkom oktobra planirano je održavanje i međunarodnog arhivskog savjetovanja "Arhivska praksa 2009."

Tokom godine bit će postavljen veliki broj izložbi i promovirane značajne publikacije, među kojima i 12. broj časopisa "Arhivska praksa". Održavanje svečanosti u povodu obilježavanja 55. godišnjice Arhiva TK-a planirano je za 12. decembar .

"Pedesetogodišnje stasavanje Arhiva najbolje se može sagledati u njegovom izvršenju temeljne funkcije očuvanja arhivske građe, kao unikatnog kulturnog naslijeđa, neophodnog ne samo za provjeru validnosti naše prošlosti već i za spoznaju identiteta naroda i države", kazao je Izet Šabotić, direktorica JU Arhiv TK-a.

U proteklom periodu na planu ostvarenih rezultata uspostavljena je nadležnost i stručna pokrivenost arhivskom službom cijelog područja, nekada 19 općina regije sjeveroistočne BiH, danas Tuzlanskog kantona. Preuzeto je više od 200 arhivskih fondova i zbirki, a najveći broj istih je arhivistički obrađen i pripremljen za korištenje. Ostvarena je značajna saradnja s korisnicima arhivskih fondova, publikovano je nekoliko desetina publikacija i ostvarena stručna saradnja s brojnim srodnim institucijama u zemlji i inozemstvu.

"Za postignute rezultate u radu Arhiv je dobio brojna i značajna priznanja. Sve su to pokazatelji koji potvrđuju da su napravljeni dobri rezultati u 55 godina rada. Zahvaljujući takvim rezultatima učinjen je krupan iskorak ka približavanju savremenim dometima u ovoj oblasti", naveo je Šabotić.