BiH
621

Arhitekta Emir Salkić stoji iza projekta Roditeljska kuća: Dom za male heroje treba što prije izgraditi

Piše: M. N.
Svake godine u BiH se desetine mališana bori s opakom bolešću - rakom. U njihovom liječenju veliku ulogu ima svakodnevno prisustvo roditelja, što trenutno nije moguće jer u Sarajevu ne postoji prostor u kojem bi djeca i roditelji boravili zajedno. Projekat Roditeljska kuća bi trebao riješiti taj problem, a završeni su vanjski radovi.

Na projektu je radio ugledni arhitekta Emir Salkić koji je odlučio voditi ovaj projekat "pro bono".

"Odluka je pala vrlo jednostavno i bez nekog pretjeranog razmišljanja. Jednostavno sam osjetio potrebu da uradimo ovaj projekat vidjevši na TV-u prilog koji je govorio o budućoj izgradnji objekta te sam se javio Udruženju e-mailom i tako već četiri godine sarađujemo", rekao je Salkić u razgovoru za Klix.ba.

Roditeljska kuća bit će dom za ove male heroje, koji će im pružiti sve ono što je potrebno za normalno odrastanje, a sam projekat oduševio je i Evropu jer je uvršten u 10 najboljih projekata prema magazinu "A10" te predstavljen u dijelu časopisa koji se zove "Optimizam za urbanitet".

"Ovo je osmi put da je neki od naših radova objavljen u holandskom časopisu A10 i drugim evropskim časopisima i knjigama, tako da ovo nije iznenađenje već samo potvrda da se umijemo baviti arhitekturom kao i ostale kolege u Evropi, nekada sa manje, a nekada sa više uspjeha. Objekat se našao u ovom časopisu jer je već postao, a sigurno će i u budućnosti biti, jedan od markera u gradu po svojoj namjeni, izgledu, a i funkciji", rekao nam je Salkić.

Ističe da je zadovoljan načinom na koji teče izgradnja ovog objekta, mada smatra da uvijek može biti bolje.

"Što se tiče zahtjevnosti projekta, mi u ateljeu uvijek sebi postavljamo ljestvicu više i više tako da nam je jednostavno izazov raditi ovakve projekte, a radovi kao radovi nekada idu kako treba, a nekada ne, ali sve je to dio procesa. Radimo na tome intenzivno i bliži se dan puštanja objekta u funkciju", kazao je.

Namjena ovog objekta često izaziva tugu kod ljudi zbog same činjenice da se djeca moraju suočiti s tako teškom bolešću. Tako je i kod arhitekte Salkića koji ističe da je sada najvažnije da objekat što prije bude otvoren i da se barem na ovaj način tim hrabrim mališanima olakša i pomogne.

"Često kažem da bih volio da ovaj objekat, kada ga izgradimo, dobije svoju drugu namjenu, što bi značilo da nema više djece koja trebaju da se bore sa ovim vidovima bolesti, ali bitno je da se radovi okončaju što prije te da objekat proradi. Objekat će biti otvoren za sve one koji žele pomoći udruženju, ma koliko to malo bilo, jer je naš cilj da nakon što objekat pustimo u funkciju organizujemo i različite radionice kako djeca i roditelji ne bi bili sami u cijelom procesu", naglasio je.

Salkić je u svijetu arhitekture 13 godina i radio je mnoge projekte na području BiH, Evrope i Azije. Završio je Arhitektonski fakultet u Sarajevu i ETSAB (Escuela Technica Superior de Arquitectura) u Berceloni, a studentska istraživanja obavljao je na MIT-u i Columbia univerzitetu u SAD-u. Tokom 2002. godine osniva arhitektonski atelje "Normal arhitektura" sa Muhamedom Serdarevićem. Predavao je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu te ETSAB-u.