Piramide
0

Arheolozi iz Saudijske Arabije dolaze u Visoko

Sarajevo-x.com
Semir Osmanagić, osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ boravio je u sedmodnevnoj posjeti Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Zvanična posjeta Osmanagića započela je sastankom s vodećom ličnošću u Odjeljenju za starine i muzeje Komesarijata arheologom prof.dr. Ali Al-Ghabbanom i njegovim saradnicima arheolozima dr. Huseinom Abdul Hasanom i Abdulaziz Fahad Af-Nafeesahom.

Osmanagić je predstavio trogodišnji projekt istraživanja Bosanske doline piramida. Domaćini su istakli da odranije prate ovo otkriće koje je vrlo značajno za naučni i ekonomski razvoj BiH. Vrlo konstruktivan razgovor završen je zaključkom da Komesarijat daje podršku Fondaciji ističući da će poseban tim sastavljen od Vladinih predstavnika i arheologa Univerziteta King Saud iz Rijada prisustvovati Prvoj međunarodnoj naučnoj konferenciji o Bosanskoj dolini piramida koja će se održati u Sarajevu između 25-30. avgusta 2008. godine.

Dogovoreno je da se uspostavi kontinuirana saradnja Univerzitetu “King Saud” u Rijadu s Fondacijom u pogledu zajedničkog rada na arheološkim lokacijama u Visokom pri čemu bi studenti i profesori iz Saudijske Arabije dolazili svake godine i vršili eskavacije u Bosanskoj dolini piramida.

Saudijska strana izrazila je posebno zadovoljstvo što ovaj projekt privlači veliki broj turista i predstavlja konkretan doprinos razvoju ekonomije Bosne i Hercegovine.