BiH
0

Arheološki radovi na lokalitetu Sultan-Ahmedove džamije u Zenici

FENA
Zenica
Zenica
Stručni tim Zemaljskog muzeja i Federalnog zavoda za zaštitu spomenika započeo je jučer arheološke radove na lokalitetu Sultan-Ahmedove džamije u Zenici.

Rukovodilac stručnog tima, eskpert Zemaljskog muzeja mr. Adnan Busuladžić, izjavio je danas za Agenciju FENA da je planirano da radovi traju desetak dana, što će zavisiti od eventualnih nalaza.

Prema njegovim riječima, cilj istraživanja je da se utvrdi da li na lokalitetu oko Sultan-Ahmedove džamije, koja je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašena nacionalnim spomenikom, ima arheološki zanimljivih nalaza kako bi se moglo pristupiti planiranoj gradnji budućeg kompleksa Sultan-Ahmedove džamije na ovom lokalitetu.

Radove finansira Islamska zajednica BiH.

Sultan-Ahmedova džamija, u narodu poznata i kao Čaršijska, najznačajnija je džamija izgrađena u Zenici za vrijeme osmanske vladavine. Dostupni historijski izvori pokazuju da je ovu džamiju, na temeljima Sultan-Sulejmanove džamije, sagradio sultan Ahmed III 1720. godine. Temelji ranije džamije ostaci su džamije koju je Eugen Savojski porušio 1697.