BiH
0

Argumenti Vlade RS-a za izmjenu odluke visokog predstavnika

FENA
Vlada Republike Srpske saopćila je danas da iako su pravni eksperti Vlade RS-a još 31. oktobra dostavili OHR-u pravno mišljenje u vezi izmjena koje se odnose na Zakon o Vijeću ministara BiH, Ured visokog predstavnika još uvijek nije dostavio nikakvo pravno izjašnjenje.

Stoga je entitetska Vlada u saopćenju, u kojem se iznosi mišljenje njenih pravnika eksperata, ponovila argumente koji su već upućeni OHR-u, a tiče se kvoruma za održavanje i odlučivanje u Vijeću ministara.

Vlada navodi da je Zakonom o Vijeću ministara BiH, koji je nametnuo visoki predstavnik Pedi Ešdaun, 2. decembra 2002. godine, utvrđeno sljedeće: „Vijeće ministara može održati sjednicu i odlučivati ako sjednicama prisustvuje više od polovine članova Vijeća ministara, od kojih, vodeći računa o članu IX 3. Ustava Bosne i Hercegovine, najmanje po dva iz svakog konstitutivnog naroda“.

Entitetska Vlada navodi da to znači da kvorum za održavanje i odlučivanje obavezno mora imati po dva glasa članova iz svakog konstitutivnog naroda.

"Ako je tada visoki predstavnik vodio računa o Ustavu, pa je propisao najmanje po dva glasa iz svakog konstitutivnog naroda, nerazumljivo je da u situaciji povećanog broja članova Vijeća ministara BiH, sadašnji visoki predstavnik propisuje da je dovoljan samo jedan glas. Ovakvo rješenje daje mogućnost preglasavanja u Vijeću ministara BiH", tvrdi Vlada RS-a.

Navodi da, ako je ukupno šest ministara koji čine kvorum za održavanje i odlučivanje, onda oni konsenzusom mogu donijeti bilo koju odluku iz konačne nadležnosti Vijeća ministara - svaki propis, svako imenovanje i svako postavljenje.

"Na taj način izmijenjenim Zakonom se daje mogućnost preglasavanja članova iz reda jednog konstitutivnog naroda od strane članova iz reda druga dva konstitutivna naroda, bez obzira o kojim se narodima radi", dodaje se u saopćenju.

Podsjeća se na Pravno tumačenje OHR-a od 25.fenuara 2000. godine koje se odnosi na entitetsko glasanje u okviru Parlamentarne skupštine BiH.

Tada je OHR u pogledu glasanja naveo da je "apsolutno pravilo u osnovi koga je cjelokupno izabrano članstvo tog vijeća, bez obzira na to koliko je članova prisutno ili koliko članova od prisutnih je glasalo".

"Iz toga proizilazi, da je sada visoki predstavnik, donio promjene suprotne ranijem visokom predstavniku i OHR-u", navodi se u saopćenju i dodaje da uz ova pitanja, pravni eksperti Vlade RS-a očekuju da će učestalijim sastancima, nego što je do sada bio slučaj, ići ka pravnom razjašnjenju i razrješenju nastale situacije.