Uprava kompanije
0

ArcelorMittal u zaštitu okoline uložio oko 30 miliona eura

FENA
Novoimenovani generalni direktor ArcelorMittal Zenica Mukund Kulkarni izjavio je danas na pres-konferenciji u Trening centru ove kompanije, da zaštita radnika i životne sredine predstavljaju prioritete ove kompanije.

„Zenica ima izvanrednu tradiciju u proizvodnji čelika i priznajem da sam impresioniran profesionalnošću i dosljednošću radnika. Ohrabruje me angažman ovih ljudi, kao i nešto povoljnije stanje na tržištu. Projekt Fenix koji je podrazumijevao pokretanje integralne proizvodnje predstavlja vrhunsko dostignuće u koje je uloženo 130 miliona dolara. Od toga, u ekologiju je uloženo oko 30 miliona“, izjavio je Kulkarni.

Dodao je da će do kraja 2009. kompanija radi poboljšanja ekološke situacije, u postrojenja investirati 4,9 miliona, a u 2010. godini 4,5 do pet miliona dolara.

Menadžer za ekologiju u ArcelorMittal Zenica dr. Asziz Mujezinović potvrdio je da će kompanija do kraja godine dobiti okolišne dozvole za svih devet pogona, kao i vodnu dozvolu.

„Ukupna inversticija u zaštitu okoliša u realizaciji Fenixa iznosila je 22.842.250 eura i podrazumijevala je rekonstrukciju kotla 2, novi biloški tretman otpadnih voda na Koksari, rekonstrukciju otprašivača na mikserima, rekonstrukciju elektrofiltera u Aglomeraciji, instaliranje sekundarnog otprašivača na konvektorima u Čeličani i veliki broj drugih radova. Vršimo stalni monitoring emisija polutanata i otpadnih voda“, rekao je dr. Mujezinović.

-Cilj svih aktivnosti za koje su po riječima Kulkarnija i Mujezinovića urađeni programi za narednih pet godina jeste smanjenje aerozagađenja, ugrožavanja tla i vode, te smanjenje buke. Radimo poseban projekt za uskladištenje otpadnih ulja na nivou kompanije, kao i razdvajanje i prečiščavanje ulaznih otpadnih i industrijskih voda. Sigurno je da ćemo riješiti i problem odlagališta industrijskog otpada Rača“, dodao je Aziz Mujezinović, menadžer za ekologiju u ArcelorMittal Zenica.

Čelnici ArcelorMittal Zenica objavili su da kompanija radi na uvođenju sistemu standarda ISO 14:001 za koji bi uskoro trebali dobiti i certifikat.