BiH
65

Arapske investicije u Trnovu: Čvrsta obećanja, konkretni potezi na čekanju

Piše: N.N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U prostorijama Općine Centar 2. februara potpisan je sporazum između Općine Trnovo i kompanije Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o izgradnji turističkog grada Buroj Ozone na području Trnova.

Edin Serezlić, nezvanični predstavnik kompanije Buroj Property Development kaže za Klix.ba kako ništa konkretno nije urađeno u proteklom periodu od potpisivanja Sporazuma o saradnji između ove kompanije i Općine Trnovo početkom februara ove godine.

"Općina Trnovo je na Općinskom vijeću donijela neke odluke koje su bitne za početak projekta. U biti, čeka se formiranje vlasti kako bi se uradile određene zakonske izmjene da bi se moglo pristupiti potpisivanju konačnog sporazuma. Sve je to i dalje u nekoj fazi priprema“, kaže Serezlić.

U februaru je u Sarajevu boravio i direktor kompanije Buroj Property Development Ismail Ahmed. Nakon toga, nije više bilo međusobnih posjeta, s tim da je ambasador BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Aleksandar Dragičević nedavno održao sastanak s predstavnicima ove kompanije, o čemu je izviješteno i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Satko Bitanga, savjetnik u Ambasadi BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, potvrdio nam je da se sastanak održao. Bitanga smatra kako je Buroj Property Development ozbiljna kompanija te kako se kod nas u BiH sve shvata neozbiljno.

"Sigurno da nije neozbiljna kompanija. Ljudi imaju projekt koji hoće da realiziraju. Kod nas je još uvijek problem nepostojanja zakonske regulative, posebno o javno-privatnom partnerstvu“, kaže Bitanga. Odnedavno građani Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH mogu putovati bez viza pa u Ambasadi BiH u ovoj zemlji očekuju da ove godine BiH posjeti blizu 10.000 građana Emirata.

Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH, kaže kako je ovo ministarstvo zaprimilo informacije o održanom sastanku ,ali ih ne može objaviti jer bi došli u sukob interesa. Regoje naglašava da ni Ministarstvo vanjskih poslova niti Ambasada BiH u Emiratima nisu posrednici između kompanije Buroj Property Development i institucija BiH, odnosno njihovih partnera u BiH.

Općinsko vijeće Trnovo usvojilo je nekoliko odluka koje se tiču omogućavanja ove investicije. Naime, usvojen je i rebalans budžeta kako bi se osigurala sredstva za kupovinu zemljišta na kojem bi se gradilo turističko naselje. Budžetom za 2015. godinu za to je namijenjeno 2 miliona KM.

"Usvojen je i Program usmjeravanja sredstava za pogodnost građevinskog zemljišta na području općine Trnovo za 2015. godinu. Potom smo usvojili Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju objekata integrisanog turističkog grada na parcelama u obuhvatu K. O. Dejčići te Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju objekta integrisanog turističkog naselja na parcelama u obuhvatu K. O. Rijeka i K. O. Ilovice“, kaže za Klix.ba Zijo Krupalija, predsjedavajući Općinskog vijeća Trnovo.

Općina Trnovo namjerava krenuti u kupovinu 137 hektara zemljišta bez obzira na to da li će doći do konačnog dogovora s investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ukoliko Arapi i odustanu, Općina Trnovo će otkupiti zemljište i tražiti novog investitora.