BiH
0

Arapović: 2012. je obilježilo manje zaposlenih, investicija, uvoza i izvoza

FENA
Adis Arapović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adis Arapović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), magistar političkih nauka i doktorant u oblasti teorije političkih stranaka Adis Arapović ocijenio je danas u izjavi za Agenciju FENA da su 2012. godinu obilježile uglavnom negativne pojave, od kojih je kao prvu izdvojio stanje u ekonomiji.

"Ekonomija BiH u 2012. godini po gotovo svim vitalnim indikatorima zabilježila je pad i to je odredilo niz drugih procesa u BiH. U odnosu na 2011. godinu zabilježen je veći broj nezaposlenih, manje je investicija, lošija budžetska situacija, više je zaduživanja, a manje je izvoza i više uvoza u BiH", kazao je Arapović.

Stoga je po većini ekonomskih indikatora 2012. godina loša godina, smatra Arapović te izražava nadu da se ovakva godina više neće ponoviti.

Godinu na izmaku pratila je i politička kriza te iako je u tom smislu godina počela dobro formiranjem Vijeća ministara BiH i donekle funkcionalnim vladama na nivoima entiteta, ipak polovinom godine desile su se rekonstrukcije vlasti na državnom i federalnom nivou.

"Proces rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH još nije okončan i Federacija je praktički politički blokirana što ima direktnu vezu s ukupnim imidžom BiH, ali i ekonomsko-socijalnim stanjem u Federaciji BiH", ističe Arapović.

Kao važan događaj u BiH iz prošle godine Arapović je izdvojio lokalne izbore za koje je kazao da su pozitivan događaj jer su imali visoku izlaznost birača te su zabilježene određene promjene koje mogu biti poruka režimu, političkim strankama i elitama da ovakvo stanje nije održivo te da će oni koje javnost smatra najodgovornijima biti kažnjeni 2014. godine ukoliko se ne dese značajne promjene i poboljšanja.

"BiH je nužno potreban ekonomski rast, više radnih mjesta te borba protiv korupcije, a većina ovih stvari nisu prioritet političkim elitama", kazao je Arapović izdvajajući kao jednu od važnijih pojava u 2012. godinu izostanak borbe protiv korupcije iako su građani 2010. godine svjedočili političkim obećanjima da će nezaposlenost i korupcija biti ključni problemi s kojima će se nova vlast suočiti što se nije dogodilo.

Govoreći o pozitivnim primjerima iz 2012. godine, Arapović je naveo usvajanje seta zakona koji su preduvjet za kredibilnu kandidaturu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Međutim, ističe da još nije implementirana presuda Suda za ljudska prava iz Strazbourga u slučaju "Sejdić i Finci", ali ako se to desi uskoro konačno će se, smatra Arapović "otvoriti vrata predvorja Evropske unije", budući da bi tada mnoge stvari u BiH krenule nabolje u političkom, ekonomskom, socijalnom i svakom drugom smislu.

Kada je su u pitanju očekivanja u 2013. godini, Arapović naglašava da može imati samo želju da će se ekonomija, borba protiv korupcije i otvaranje novih radnih mjesta naći u vrhu političke agende, jer bh. društvom gospodare političke stranke te je u tom smislu i njihova odgovornost najveća.

Dodao je da bi se u prvoj polovini 2013. godine trebao dogoditi popis stanovništva, jer je to jedan od indikatora progresa BiH, a u najgorem scenariju to bi trebalo da se desi do kraja 2013. godine.