BiH
4

Arapčić: Više je "lažnjaka" nego pravih invalida

Piše: J. H.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Članovi Saveza osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine već nekoliko dana protestuju ispred zgrade Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja u Sarajevu, tražeći ispunjavanje nekoliko zahtjeva.

Osobe sa invaliditetom traže da se osigura prostor za rad, drugi da se osigura kvalitetna oprema za funkcionalnu dijagnostiku u Institutu za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, kvalitetan kadar za stručno vještačenje i upravni odbor koji će na najbolji mogući način voditi ovu instituciju.

Kako je za portal Klix.ba kazao predsjednik Saveza osoba sa invaliditetom u FBiH Zijad Arapčić, Institut se nalazi pod velikim političkim pritiskom.

"Mi želimo očistiti sve 'lažnjake', da napravimo instituciju kakvom treba i da osobe sa invaliditetom ne budu diskriminisane. Svako malo nas zovu na nekakve revizije i procjene. Želimo da se svi lažni invalidi i oni ljekari koji su im dali takve nalaze krivično odgovaraju", kazao je Arapčić.

On je kazao da postoje određeni ljudi koje ruši Institut i da to mora pod hitno prestati.

"Ima tu pritiska boračkih populacija jer se neki boje doći na procjenu, ne znam zbog čega. Naš problem je što je veći broj lažnjaka prevazišao broj stvarnih osoba sa invaliditetom. Kroz Institut prođe blizu 2,5 milijarde sredstava", tvrdi naš sagovornik.

U potrazi za rješenjem problema i zahtjeva, čalnovi Saveza su stigli u Sarajevo iz Tuzle, Zenice, Breze, Lukavca, Gračanice, Širokog Brijega i drugih gradova.

"Ovo je naša peta borba za naša prava i sve smo te borbe izvojevali u skladu sa zakonom. Mislim da je ovo odlučujuća i posljednja borba. Umjesto da se družimo i pjevamo, mi ležimo na betonu i nemamo šta jesti", kaže Arapčić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber danas se susreo sa članovima Saveza te ih podržao u njihovim zahtjevima.