BiH
221

Apsurdistan: Ambasadorica BiH u Italiji postaje europarlamentarka kao predstavnica Hrvatske

Klix.ba
Nakon formiranja nove hrvatske vlade premijer Andrej Plenković i novi ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier napustili su Evropski parlament, a među onima koji bi ovaj dvojac trebali zamijeniti je i ambasadorica BiH u Italiji Željana Zovko.

Andreja Plenkovića će zamijeniti Ivica Tolić dok je Davora Ivu Stiera trebao zamijenit Ivan Tepeš.

No, kako je Ivan Tepeš odlučio da neće prihvatiti ponuđeni mandat sljedeća na listi koja bi trebala ići u Evropski parlament upravo je bh. ambasadorica i Italiji Željana Zovko.

Zovko, koja je rođena u Mostaru, karijeru je provela u diplomatiji, piše Index.hr.

Na zajedničkoj listi Domoljubne koalicije na izborima za Evropski parlament 2014. godine bila je na devetom mjestu kao predstavnica dijaspore, a osvojila je 2.392 glasa. Iza nje je bio Ivan Sablić s 1.234 glasa te Milivoj Špika sa 748 glasa.

Zovko je inače profesorica francuskog jezika, a 1999. godine počela je raditi u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Od 2004. do 2008. godine bila je ambasadorica BiH u Francuskoj, a od 2008. do 2011. godine bila je ambasadorica u Španiji.

Nakon toga se vratila u BiH, gdje je tri godine radila kao savjetnica za vanjsku politiku. Prošle godine je postala ambasadorica u Italiji, što se može provjeriti i na stranicama Ministarstva vanjskih poslova BiH.