BiH
1

April u BiH topliji i s manje padavina

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Proljeće ove godine na sjevernu poluloptu Zemlje i u Bosnu i Hercegovinu došlo je jučer u 17 sati i 57 minuta. Trajat će do 21. juna kada počinje ljeto.

Prema prognozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u BiH do kraja marta se očekuje nestabilno vrijeme. April će biti nešto topliji u odnosu na višegodišnji prosjek, a maj u granicama višegodišnjeg prosjeka.

"Sutra, prvog dana vikenda u BiH će se zadržati stabilno vrijeme s natprosječno visokim temperaturama. U nedjelju će doći do malog naoblačenja, koje će biti nešto većeg intenziteta na jugu naše zemlje, gdje se očekuje padavine", kazao je izjavi Agenciji FENA klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Naredna sedmica od ponedjeljka će biti nestabilna. Nešto veće nestabilnosti se očekuju na jugu zemlje. Temperature će biti u blagom padu, tako da maksimalne temperature na jugu zemlje bi mogle biti do 15 stepeni Celzija, dok u sjevernim krajevima maksimalne temperature dosezat će do 14 stepeni.

"U sezonskoj prognozi koja je rađena 1. marta se navodi da će april biti nešto topliji u odnosu na višegodišnji prosjek, a količine padavina u aprilu će biti ispod višegodišnjeg prosjeka. Maj bi trebao da bude u pogledu temperatura u granicama višegodišnjeg prosjeka, a količine padavina nešto iznad višegodišnjeg prosjeka", kazao je Zulum.