BiH
18

Apoteke Sarajevo: Poslujemo pozitivno, u svim poslovnicama ima dovoljno lijekova

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom pisanja medija o navodno teškoj situaciji u JU Apoteke Sarajevo, te iznošenja neprovjerenih i neistinitih informacija o radu Upravnog odbora, generalnog direktora i menadžmenta Ustanove, kao i o zabrinutosti uposlenika za vlastitu egzistenciju, iz JU Apoteke Sarajevo kažu da u svim poslovnicama imaju dovoljno lijekova.

Trenutno je lager JU Apoteke Sarajevo snabdjeven sa svim potrebnim lijekovima i medicinskim sredstvima, te nama razloga za zabrinutost građana.

Snabdjevenost apoteka ni jednog momenta nije dovedena u pitanje.

"JU Apoteke Sarajevo su samofinancirajuća javna ustanova, a što znači da plate, naknade i doprinose, te poreze isplaćujemo iz vlastitih sredstava – odnosno iz sredstava ostvarenih poslovanjem ove javne ustanove, a ne iz javnih sredstava – odnosno budžeta. Kratko rečeno, uposlenici JU Apoteke Sarajevo, uključujući i menadžment JU Apoteka Sarajevo, nisu budžetski korisnici", kažu iz ove ustanove.

JU Apoteke Sarajevo su poslovnu 2015. godinu završile sa neto dobiti od 180.426 BAM, što potvrđuje izvještaj nezavisnog eksternog revizora i svi zvanični dokumenti koji su predati u sklopu godišnjeg obračuna.

U 2015. godini ostvaren je veći poslovni prihod za 4,4% u odnosu na prethodnu godinu

Plate i sve naknade uposlenicima su isplaćivane svakog prvog u mjesecu, a u većini slučajeva zadnji radni dan za tekući mjesec, te su u skladu sa važećim zakonskim propisima obračunati i uplaćeni svi porezi, penziono i zdravstveno osiguranje na bruto isplaćene plate.

Primjenom Pravilnika o procjeni radnog učinka u toku 2015. godine, uposlenicima je iz vlastitih sredstava isplaćeno preko 140.00 KM novčanih stimulacija.

Davanja JU Apoteka Sarajevo prema javnim budžetima su u 2015. godini iznosila su  cca 6 milona KM, kroz uplaćeni PDV, doprinose i poreze, članarine, naknade, takse i slično.

"JU Apoteke Sarajevo je u protekla tri mjeseca bila predmet potpune kontrole od strane Uprave za indirektno oporezivanje za period 2012-2015 koji su sa svoje strane potvrdili ispravnost u poslovanju. Takođe je izvršena kontrola od strane Poreske uprave sa istim zaključkom za navedeni period", kaže se u saopćenju.

IZ JU Apoteke Sarajevo navode da je predsjednik sindikata Kemo Delihasanović je u protekle dvije godine na bolovanju proveo ukupno 266 dana.

"Do sada mu izdana 3 pismena upozorenja na osnovu odredbi Zakona o radu FBiH, Pravilnika o radu JU Apoteka Sarajevo, a uz ovlaštenja po Statutu JU Apoteka Sarajevo", kaže se na kraju saopćenja.