Alija Behmen
0

Apel za zabranu skupa u Dobrovoljačkoj

FENA
Alija Behmen
Alija Behmen
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uputio je hitan zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i zatražio "zabranu najavljene šetnje i obilježavanje sukoba između legalnih oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine i okupatorskih snaga Jugoslavenske narodne armije 3. maja 1992. godine, koju je najavio takozvani Pododbor za obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici", saopćeno je iz Uprave Grada.

Behmen smatra da se u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine nije dogodio zločin, nego da je Sarajevo odbranjeno od napada strane vojne sile na teritoriji međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.

On želi podsjetiti javnost da je i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju nakon višegodišnje istrage ustanovio da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta i da u incidentu u toj ulici nema elemenata krivičnog djela te bi stoga najavljeno obilježavanje bilo ruganje žrtvama troipogodišnje opsade Sarajeva koja je počela tog dana.

Behmen smatra da bi održavanjem najavljene posjete moglo doći do ozbiljnog narušavanja javnog reda, odnosno sukoba ili nasilja širih razmjera i stoga je treba zabraniti, odnosno povući raniju saglasnost koju je, prema medijskim izvještajima, MUP Kantona Sarajevo već dao.

Gradonačelnik će za sutra tražiti sazivanje vanredne sjednice Gradskog vijeća povodom najavljene posjete.