Gospodarski forum Caritasa
0

Apel za pravedno unutrašnje uređenje BiH

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Učesnici četvrtog Gospodarskog foruma, održanog danas u Sarajevu u organizaciji Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, uputili su apel relevantnim političkim subjektima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj da se aktivno uključe u proces"pravednog" unutrašnjeg uređenja Bosne i Hercegovine.

Zaključeno je da se u većem dijelu Bosne i Hercegovine hrvatski narod nalazi u dramatičnoj situaciji i da za njega gotovo niko od političkih i državnih subjekata ne brine, te da mu treba omogućiti privredni razvoj.

Razvoj privrede među Hrvatima u Bosni i Hercegovini, osobito među povratnicima, zasigurno će, kako je rečeno, utjecati na poboljšanje opće situacije u BiH.

Učesnici foruma, privrednici koji žive i rade u našoj zemlji i u Hrvatskoj, a porijeklom su iz Bosne i Hercegovine, također su izrazili zahvalnost i podršku Vladi Republike Hrvatske i Hrvatskom saboru u stvaranju zakonskog okvira za stratešku podršku Hrvatima izvan Hrvatske, s posebnim naglaskon na Hrvate u Bosni i Hercegovini.

S foruma je upućen apel hrvatskoj vladi da u sklopu spomenute strategije predvidi instrumente za uspostavu mikrokreditne fondacije kojom bi se na djelotvoran način pomogao razvoj malog i srednjeg poduzetništva, dok je državnim vlastima u Bosni i Hercegovini sugerirano da se posebna pažnja posveti povratku Hrvata u Republiku Srpsku.

Učesnici foruma upoznati su i o relevenatnim ekonomskim pokazateljima u Bosni i Hercegovini prema podacima državnog zavoda za statistiku.

Biskup banjalučki i predsjednik Caritasa Franjo Komarica kazao je da je cilj ovoga četvrtog foruma bio da se nastavi sa započetim nakanama prije tri godine, dodavši kako se nada ciljanoj pomoći za hrvatski narod, a prvenstveno u kontekstu povratka i razvoja malog prodoičnog poduzetništva.