"Žene Srebrenice"
0

Apel vlastima da zaštite Branka Todorovića

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Udruženje građana "Žene Srebrenice" poziva visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, građane i državne vlasti BiH te premijera Republike Srpske Milorada Dodika da odmah stanu u zaštitu predsjednika Helsinškog komiteta RS-a Branka Todorovića i "zaustave sile zla koje prijete njemu i njegovoj porodici".

Uime porodica žrtava genocida u Srebrenici Udruženje se oglasilo saopćenjem u kome je podsjetilo da je Todorović na 13. godišnjicu genocida u Srebrenici javno prozvao pravosuđe i policiju RS-a zbog toga što za ratne zločine nije procesuirana nijedna osoba srpske nacionalnosti i što u policiji tog entiteta, uključujući ljude koji osiguravaju mjesto komemoracije genocida, još rade odgovorni za te zločine.

  • Pomislili smo da se u RS-u javljaju glas razuma i osjećaj kajanja. Pomislili smo da su se u RS-u napokon pojavili ljudi koji su premni suočiti se s prošlošću - radi pravde, radi istine i radi bolje budućnosti za sve nas u BiH. Međutim, sudeći po onome što se Todoroviću događa u posljednjih nekoliko dana, ovom glasu razuma ne želi se dati šansa jer ga nadjačava glas mržnje od onih koji ne žele niti mir u BiH, niti pravdu, niti istinu, niti žele da se RS i srpski narod suoče sa zločinima koji su u njihovo ime počinjeni u toku rata u Srebrenici i drugim dijelovima BiH - poruka je Udruženja građana "Žene Srebrenice".