Veliki gubici
0

Apel tuzlanskih mljekara: Na rubu smo propasti

FENA
Mljekari sa područja Tuzlanskog kantona uputili su zahtjev za urgentno djelovanje nadležnim institucijama u Tuzlanskom kantonu u cilju zaštite domaće proizvodnje mlijeka i zdravlja stanovništva.

"Prerađivači mlijeka i mljekare na osnovu svojih internih analiza na aflatoksin, bez potvrđivanja rezultata analize laboratorija Veterinarskog zavoda TK-a, 'toksično mlijeko' su vratili farmerima, koji su na rubu propasti. Mljekari nisu uzrok pojave aflatoksina u proizvodnji, a nisu u mogućnosti da sami finansiraju laboratorijske pretrage stočne hrane i mlijeka, kako bi dobili prave analize. Nisu u mogućnosti ni da sami finansiraju uništavanje toksičnog mlijeka niti su dobili odštetu za njegovo neškodljivo uništavanje. Uputili smo zahtjev Seadu Čauševiću, premijeru Tuzlanskog kantona, Edinu Ajanoviću, ministru za poljoprivrede TK, Senaidu Hadžiću ministru za trgovinu TK, Nadi Pavlović-Čalić ministrici za zdravstvo TK, Besimu Durakoviću direktoru Kantonalne uprave za inspekcije. Niko od navedenih nije poduzeo nikakve mjere da se zaštiti domaća proizvodnja mlijeka i zdravlje stanovništva“, izjavio je na konferenciji za novinare Mensur Mehmedović, predsjednik Odbora Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla.

Kako je istakao Suad Selimović sekretar ovog komorskog Udruženja, zahtjevano je urgentno djelovanje na terenu, u cilju zaštite domaće proizvodnje mlijeka, stočnog fonda i zaštite stanovništva, od inspekcijski potvrđenog prisustva aflatoksina u mlijeku kod domaćih proizvođača, a isto tako i u mlijeku koje se kao svježe u cisternama uvozi na taj kanton iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Mađarske.

"Na sjednici Odbora grupacije za mlijeko TK u proširenom sastavu, izneseni su podaci predstavnika Kantonalne inspekcijske službe i Veterinarskih stanica sa terena te prerađivača mlijeka, da su na većini otkupnih stanica mlijeka koje su uzorkovane na prisustvo aflatoksina, nalazi pozitivni. Tako je npr. na području općine Živinice uzorkovano 12 otkupnih stanica od čega je na 10 stanica potvrđeno prisustvo aflatoksina više od zakonski dozvoljenog, na osnovu čega su mljekare isključile stanice iz daljeg otkupa mlijeka", dodao je Selimović.

Farmer Alija Đogić je o svom trošku uništio oko 7.000 litara mlijeka u kojem je otkriven nedozvoljeni procenat ove toksične supstance. Ističe da, kada sabere izgubljeno zbog neotkupljenog mlijeka, premije koje nije dobio, troškove uzorkovanja, odvoza, dovoza i uništavanja mlijeka, ukupni gubitak se kreće između 10 i 12 hiljada maraka.

Prema informacijama koje su iznesene na konferenciji za novinare, toksično mlijeko pojedini farmeri prodaju na lokalnim pijacama što je dodatna opasnost za građane, a riječ je o količini oko 10 hiljada litara mlijeka dnevno, direktni gubici farmera kreću se između 4 i 5 hiljada maraka dnevno, nadležni ne reaguju, situacija za farmere ali i građane je alarmantna, saopćeno je iz Kantonalne privredne komore Tuzla.