BiH
281

Apel socijalnih radnika: Ne dajite novac djeci koja prose, tako produžavate njihovu agoniju

Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Na ulicama bh. gradova sve je veći broj djece koja prosjače. Još dok su bebe majke ih nose u naručju i iskorištavaju kako bi dobile koju marku više, a čim postanu stabilna na svojim nogicama prisiljavaju ih da prose samostalno.

Na najprometnijim lokacijama svako jutro u sedam sati ostave ih "gazde" i navečer dođu po njih. Nerijetko su predmet fizičkog zlostavljanja ako ne donesu količinu novca koju gazda očekuje.

Upravo ovoj temi danas je u Mostaru održan okrugli sto "Stop prosjačenju" kako bi se javnost upoznala s pravima djece i suzbio negativan aspekt na život i odrastanje djece izložene u skitnji i prosjačenju. Prezentirane su aktivnosti i rezultati prethodno sprovedenog projekta pod nazivom "Podrška djeci zatečenoj u skitnji i prosjačenju kroz direktnu pomoć i osnaživanje" realiziran u saradnji Centra za socijalni rad i Grada Mostara.

Antonija Novak, voditeljica projekta kaže kako je sama ideja projekta proizišla iz potrebe za pomoć djeci koja prose, odnosno rade na ulici i tako spadaju u ranjivu kategoriju našeg društva.

''Na prvom mjestu krenuli smo u identificiranje djece koja borave i kreću se na ulici, te smo došli do 56 djece i 30 roditelja. Sa svima njima je 'rađeno', te im je pružana psihosocijalna pomoć i podrška na terenu, kao i radionice koje su u organizirane u Centru za socijalni rad. Svrha svega je bila da se podigne svijest uličnog rada, tako su i roditelji i djeca dobivali informacije kako da ostvare prava, u zakonskom okviru našeg kantona'', kazala je Novak.

Kroz šestomjesečni rad provedeno je 12 radionica edukativnog i kreativnog karaktera, za djecu i roditelje koji su identificirani terenskim radom, odnosno obilaskom žarišnih mjesta.

Zdravka Marić, direktorica Centra za socijalni rad u Mostaru, rekla je kako Centar ima zadaću da na najbolji način zaštiti prava i interese djece, jer su svjesni činjenice da je prosjačenje u Mostaru u ekspanziji, te da se povećao broj djece koja prosjači i radi na ulici.

''Dosadašnje aktivnosti koje smo radili u saradnji s Gradom i ostalim institucijama, nisu dale željene rezultate, a s obzirom na želju da se prosjačenje smanji na najmanji mogući nivo. Centar za Socijalni rad je, na poziv Grada, aplicirao za projekt pod nazivam 'Podrška djeci zatečenoj u skitnji i prosjačenju''', kazala je Marić i dodala:

"Ako želimo pomoći djeci izloženoj prosjačenju, donirajmo novac organizacijama koje rade na njihovoj zaštititi'', istaknula je Marić.

Jedan od ciljeva ovog projekta je javna kampanja kojom se želi apelirati na građane i javnost da se krše dječja prava, a davanjem novca daje se povod roditeljima da djeca budu izvor zarade, jer ne davanjem novca djeci, ne bi davali mogućnost roditeljima da imaju koristi od slanja djece na ulicu, zaključeno je na današnjem okruglom stolu.