BiH
2

Apel Sindikata BHRT-a za uspostavljanje stabilnog sistema finansiranja

FENA
Zbog sve težeg finansijskog stanja i upitne održivosti Javnih RTV servisa u BiH, s akcentom na BHRT, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u pozvao je nadležne i relevantne međunarodne institucije da se što prije aktivno uključe u uspostavljanje stabilnog sistema finansiranja tih medijskih ustanova.

Ističu da je BHRT u izuzetno teškoj situaciji koja se dodatno pogoršava konstantnim opadanjem naplate RTV takse i nedovoljnom političkom uključenošću u rješavanje tog vrlo važnog problema.

S obzirom na raslojenost političkih mišljenja, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u uputio je apel da svojim kredibilitetom i utjecajem ukažu još jednom nadležnima na trenutno stanje u BHRT-u, uzimajući u obzir činjenicu da je finansijski stabilan i programski nezavisan Javni RTV servis jedan od 16 uvjeta iz Studije izvodljivosti, određenih 2003., koji BiH mora da ispuni na svom putu ka članstvu u EU.

"Vremena je sve manje, a strpljenje uposlenih i menadžmenta je na izmaku", poručili su iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.