BiH
0

Apel Saveza udruženja izbjeglica u BiH u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava

FENA
U povodu 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, danas se saopćenjem za javnost oglasio Savez udruženja izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u Bosni i Hercegovini u kojem podsjeća da su ljudska prava građana BiH ugrožena po osnovu svih trideset članova koji čine Opću deklaraciju UN-a.

Kako se u saopćenju navodi, u najlošijem položaju zbog političke nestabilnosti, koja je BiH srozala na začelje ekonomske ljestvice u svjetskim okvirima, nalaze se raseljene osobe, izbjeglice i povratnici koji čine većinu od 700 hiljada siromašnih Bosanaca i Hercegovaca.

Iz Saveza upozoravaju da će se, ukoliko se uskoro ne iznađe sistemsko rješenje za stabilizaciju socijalne politike, njima pridružiti još oko dva miliona onih koji žive na granici siromaštva.

"Koliko se ljudska prava poštuju najilustrativnije pokazuje zapanjujuća brojka više od 730 hiljada građana koji nemaju riješeno zdravstveno osiguranje, te podatak da od 40 hiljada beskućnika, koji čekaju izgradnju uništenih kuća, njih sedam hiljada još živi u kolektivnim centrima i tzv. alternativnim smještajima".

Uz napomenu da je diskriminirajuće da oko tri hiljade domaćinstava danas živi u mraku, bez električne energije i da samo jedan posto povratnika radi u organima uprave u Savezu smatraju da je obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava prilika da se skrene pažnja javnosti na odgovornost domaćih institucija vlasti na planu stvaranja pretpostavki za poštivanje prava, sloboda i vrijednosti bh. građana, sadržanih u Deklaraciji o ljudskim pravima UN-a.

  • Od međunarodnih utjecajnih predstavnika očekujemo da svojim zalaganjem pomognu u prevazilaženju ove političke drame koja dodatno i najdirektnije zadire u sva prava na život, slobodu, sigurnost, rad... svakog čovjeka na ovim prostorima - navodi se u saopćenju.