"Neizvjesne posljedice"
0

Apel reisu-l-uleme Cerića za mir u Libiji

FENA
Povodom jučerašnjeg napada savezničkih snaga na Libiju s obrazloženjem zaštite civila, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je uputio apel za mir u Libiji, izvjestila je MINA.

"Izražavajući žaljenje što je došlo do vojne intervencije u Libiji s neizvjesnim posljedicama za mir i sigurnost ne samo na sjeveru Afrike i Mediterana, već i u cijelom svijetu, učim dovu Uzvišenom Bogu da libijskom narodu podari hrabrost i mudrost za dijalog i međusobno povjerenje kojim bi se odmah i bezuvjetno prekinulo međusobno neprijateljstvo i prolijevanje bratske libijske krvi. Kad se zna da u međubratskim sukobima nema pobjednika, već su svi gubitnici u korist nekoga trećeg, onda treba imati snage i pružiti ruku pomirenja svome bratu radi časti i slobode cijeloga naroda."Ubiti nevinog čovjeka je kao ubiti cijelo čovječanstvo“ – kaže nam se u Kur'anu Časnom, pa stoga pozivam moćnu međunarodnu vojnu silu da odmah i bezuvjetno prekine vojna dejstva, koja mogu uzrokovati smrt civila.

Također, pozivam sve odgovorne osobe i institucije u Libiji da objave opću amnestiju i da odmah pristupe međusobnim pregovorima za spas zemlje i naroda, jer sloboda i nezavisnost se nikom ne poklanjaju, već su to vrijednosti koje se imaju vlastitom žrtvom, znanjem i mudrošću. Nije sramota priznati vlastitu grešku i pokajati se pred Bogom i narodom, već je sramota istrajavati na greškama po cijenu stradanja vlastitog naroda.

Ponosni libijski narod zaslužuje slobodu i nezavisnost, zaslužuje mir i sigiurnost, zaslužuje našu ljubav i poštovanje, pa stoga pozivam sve ljude dobre volje da svojim dovama – molitvama i na drugi način pomognu libijskom narodu da nađe svoj nacionalni mir i sigurnost na principu prava na život, vjeru, slobodu, imetak i čast", kaže se u apelu reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića za mir u Libiji.