BiH
0

Apel predstavnika Caritasa, Dobrotvora i La Benevolencije

FENA
Čelnici četiriju nevladinih humanitarnih organizacija - Merhameta, Caritasa, Dobrotvora i La Benevolencije pozvali su danas predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini na urgentno djelovanje da bi se umanjili negativni efekti najnovijeg udara na standard bh. građana, odnosno poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Na alarmantno stanje izazvano novim talasom poskupljenja šest strateških proizvoda danas su na pres-konferenciji u Sarajevu ukazali predsjednici Merhameta, La Benevolencije i Dobrotvora Hajrudin Šahić, Jakob Finci i Zdravko Aćimović i direktor Caritasa Bosiljko Rajić.

Istaknuli su da je politička kriza kroz koju prolazi Bosna i Hercegovina dovela do duboke socijalne krize koja najteže pogađa najsiromašnije dijelove stanovništva.

Upozorili su da je u BiH oko 670.000 građana u stanju socijalne potrebe, od kojih je najveći dio dotakao dno siromaštva.

Predstavnici četiriju humanitarnih organizacija ukazali su na neodrživost stanja u kojem vrijednost potrošačke korpe daleko premašuje primanja velikog broja građana, naglašavajući da ove organizacije pružaju potporu za gotovo pola miliona stanovnika.

Kako je rečeno i pored činjenice da se u javnim kuhinjama dnevno podijeli oko 15.000 obroka najugroženijim kategorijama stanovništva izostali su razumijevanje i potpora nadležnih institucija i organa, tako da rad ovih asocijacija gotovo u cijelosti zavisi od donacija dobivenih iz inozemstva.

Stoga je zatraženo da se ove četiri humanitarne organizacije subvencioniraju za iznos PDV-a, odnosno da se pristupi uvođenju diferencirane porezne stope, te da se za saniranje trenutne situacije mobilizira 400 miliona KM viška prihoda u odnosu na planirane, a ostvarenih naplatom PDV-a.

Bilo je riječi i o širem kontekstu novonastale situacije u BiH - makroekonomskim pokazateljima, debalansu koji se kontinuirano bilježi u vanjskotrgovinskoj razmjeni te odsustvu subvencija za proizvođače u našoj zemlji, što rezultira visokom stopom nezaposlenosti, socijalnom nestabilnošću i odsustvom unutarnjeg tržišta.

Konstatirano je i da bi djelovanje humanitarnih organizacija trebalo "ozakoniti" kroz stvaranje zakonskog okvira, odnosno donošenje posebnog zakona kojim bi se regulirao njihov rad.

Zbog svega što dovodi do daljnje erozije životnog standarda bh. građana neophodno je da predstavnici vlasti u BiH na svim nivoima poduzmu dodatne hitne mjere na planu zaštite socijalne i ekonomske sigurnosti građana, poruka je čelnih ljudi četiriju nevladinih humanitarnih organizacija.