Međunarodni dan tolerancije
0

Apel na poštivanje ljudskih prava i promoviranje tolerancije

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović uputio je poruku u povodu 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, u kojoj svim pojedincima i institucijama vlasti upućuje apel na dosljedno poštivanje ljudskih prava i promoviranje vrijednosti tolerancije u izgradnji demokratskog društva, navodi se iz kabineta ministra.

"Jedna od definicija tolerancije je ne izbjegavati druge zato što su različiti prema boji kože, jeziku, religijskom ili seksualnom opredeljenju, zemlji iz koje dolaze. Istovremeno, tolerancija ne znači da je svima sve dozvoljeno već da svi imaju ista prava", navodi ministar Halilović.

On u poruci naglašava da je promoviranje tolerancije radi etabliranja kulture mira, harmoničnih međuetničkih odnosa, politike uvažavanja i dobrosusjedskih odnosa u BiH najbolji odgovor zagovornicima ksenofobije, isključivosti i predrasuda koje onemogućavaju normalno funkcioniranje civilnog društva i demokratske javnosti.

"Povratak dijalogu i apsolutnom poštivanju različitih etničkih i religijskih kolektiviteta i uvažavanja prava svakog pojedinca, ujedno je i povratak osnovnim postulatima tolerancije u Bosni i Hercegovini čiji temelji počivaju na historijskom, kulturnom i vjerskom naslijeđu", ističe se.

Ministar Halilović u poruci navodi da Ministarstvo za ljudska prava ulaže napore i resurse da "insistirajući na provedbama ideja tolerancije kao moralne vrijednosti, našoj državi vrati ugled i mjesto koje joj pripada u međunarodnim odnosima".

"Zato, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice svim pojedincima i institucijama vlasti upućuje apel na dosljedno poštivanje ljudskih prava i promoviranje vrijednosti tolerancije u izgradnji demokratskog društva. Vrijednosti tolerancije nemaju alternativu, a trajna je zadaća svih pojedinaca i institucija da se svim raspoloživim legalnim sredstvima suprotstave onima koji nastoje svojim neprimjerenim i protuzakonitim radnjama i stavovima ugroziti pozitivne vrijednosti društva, sijući nepovjerenje, defetizam, nacionalizam i nacionalnu mržnju prema neistomišljenicima i političkim protivnicima", navodi se u poruci ministra Halilovića.