BiH
0

Apel građanima Sarajeva da čuvaju sadnice japanske trešnje

FENA
Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić primio je danas predstavnike nevladine organizacije iz Tokija IPIL-IPIL NO KAI, koja je do danas Sarajevu donirala 1.000 sadnica japanske trešnje.

Jurišić je zahvalio još jednom Vladi Japana i ovoj organizaciji na svemu što su do sada učinili za BiH i grad Sarajevo, a posebno na sadnicama japanske trešnje koja uljepšava lice našeg grada i ukupan ambijent čini ugodnijim za život, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Predsjednica organizacije IPIL-IPIL NO KAI Toshiko Ito podsjetila je da drvo japanske trešnje simbolizira mir i da je nakon Drugog svjetskog rata ono Japanu davalo snagu za napredak, te je izrazila uvjerenje da japanske trešnje i našoj zemlji mogu dati snagu i podstrek za prosperitet, a ujedno i simboliziraju trajno prijateljstvo naroda Japana i BiH.

Međutim, japanske trešnje zahtijevaju posebnu njegu i pažnju pa su predstavnici ove organizacije spremni u tome pomoći preduzeću Park koje je preuzelo obavezu sadnje i zaštite sadnica.

Oni su jučer obišli lokalitete Hastahane, Mojmila, Otoke i Koševske doline na kojima su zasađene japanske trešnje i uočili su da je značajan broj njih oštećen.

Predstavnici KJKP Park, koji su danas bili prisutni na prijemu, istakli su da ovo preduzeće ima velikih problema s nemarnim pojedincima koji lome sadnice japanske trešnje ili ih čupaju i odnose na druga mjesta misleći da one daju plodove, što uopće nije tačno.

Dogradonačelnik Jurišić stoga je uputio apel građanima Sarajeva da se sa više pažnje i poštovanja odnose prema ovom značajnom poklonu prijateljskog naroda Japana, a od preduzeća Park i MUP-a KS-a zatražio da pojačaju mjere zaštite ovih sadnica.