BiH
0

ANUBiH dodijelio godišnje nagrade za arhitekturu

FENA
Arhitekti Halidu Muhasiloviću danas je u Sarajevu na prigodnoj svečanosti uručena Velika nagrada Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) za životno djelo u arhitekturi, koja se dodjeljuje već drugu godinu.

Uručena je također i nagrada ANUBiH-a za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u jednoj godini u BiH. Ove je godine, zbog nemogućnosti odabira, Komisija Akademije učinila presedan te je dodijelila dvije istovjetne nagrade za dva tima arhitekata.

Tako je spomenuta nagrada uručena arhitektima Branislavu Stojanoviću i Daliboru Bjelici, autorima dogradnje, rekonstrukcije i nadogradnje objekta Gradske tržnice u Banjoj Luci te timu arhitekata Dušanu Jovanoviću i Zorici Penušliski, autorima stambenog projekta "Ona je pametna" kuća u naselju Vrace u Sarajevu.

Riječ je o nagradama koje se dodjeljuju jednom godišnje povodom obilježavanja Dana državnosti BiH.

Predsjednik Komisije za dodjelu nagrade, koju su još činili likovni umjetnik Dževad Hozo i arhitekt Rajko Mandić, akademik Ivan Štraus istaknuo je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je Halid Muhasilović jednoglasno izabran za Nagradu za životno djelo u konkurenciji od tri arhitekta.

Istaknuo je da je Muhasilović rođen u Zagrebu 1934. te da predstavlja jaku figuru u sarajevskoj arhitekturi. Uz arhitektu Živorada Jankovića, koautor je legendarne Skenderije, proglašene najuspješnijim arhitektonskim ostvarenjem u bivšoj Jugoslaviji 1969., "potpisuje" i upravnu zgradu Svjetlosti te kulturno-sportski centar "Boro" u Prištini.

Dobitnik je i brojnih nagrada, među kojima je posebno izdvojio one koje dodjeljuje struka, a tu su i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva te nagrada iz kulture, umjetnosti i stvaralaštva "27. juli“.

Pojasnio je da su svi kandidati prijevaljeni na konkurs za drugu spomenutu nagradu ANUBiH-a trebali prijaviti objekt koji je završen do 1. jula.

Jedan od dobitnika nagrade Dalibor Bjelica istaknuo je da je riječ o trećem zajedničkom projektu s prof. Branislavom Stojanovićem. Ustvrdio je da Gradska tržnica u Banjoj Luci na istom mjestu postoji već više od 100 godina te da je njena obnova u obzir uzela i savremene potrebe čovjeka. Tako su se u rekonstrukciji primijenili i savremeni principi projektiranja objekta.

Govoreći o izradi "pametne kuće", Dušan Jovanović je naglasio kako je ova porodična kuća trebala prvenstveno zadovoljiti princip funkcionalnosti, ali i da izgleda lijepo, bude ugodna za življenje te uklopljena u okolinu.