BiH
7

Anton Kasipović za Klix.ba: Proširene nadležnosti Suda BiH trebaju biti ukinute

Piše: N. N.
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Anton Kasipović, ministar pravde RS-a, za Klix.ba kaže kako je dogovoreno da polazne osnove za buduće pregovore o reformi pravosuđa u BiH, a u okviru strukturalnog dijaloga koji vodi EU, bude i prijedlog koji je on jučer predstavio u Briselu a koji odražava težnje iz RS-a u ovom procesu.

"Dogovoreno je da osnov za pregovore bude prijedlog teksta koji je ponudila Republika Srpska te Nacrt zakona o sudovima BiH iz 2013. Ostaje da svako, snagom pravničkih argumenata, realnih pozicija, dobrih namjera i u duhu dogovaranja, argumentira zašto je njegov prijedlog bolji", kaže Kasipović za Klix.ba.

Dogovor zahvaljujući EU

On dodaje da su ministri pravde iz BiH, uz asistenciju najviših zvaničnika EU, dogovorili jedan princip budućeg rada koji će doprinijeti unapređenju rada pravosuđa u BiH.

"Ostaje i važno pitanje unapređenja rada pravosudnih institucija u entitetima, ali mi se čini da smo na dobrom putu međusobnog dogovaranja", dodaje Kasipović.

Kasipović je potvrdio da, prema prijedlogu iz RS-a, iz Zakona o sudu BiH treba brisati član 7 stav 2 koji govori o nadležnosti suda.

"Mi iz RS-a smatramo da ne treba biti proširene nadležnosti suda BiH. U konceptu zakona koji tretira viđenje iz FBiH postoje određena djela koja bi mogla biti procesuirana u okviru tzv. proširene nadležnosti. Mi u RS-u smatramo da nadležnost Suda BiH jeste u krivičnim stvarima propisanim Krivičnim zakonom BiH i drugim zakonima donesenim od strane Parlamentarne skupštine BiH. To bi stvorilo jasnu sliku šta je nadležnost Suda BiH a šta entitetskih pravosudnih institucija", kaže Kasipović.

Time bi se, prema njemu, izbjegle ocjene o radu pojedinaca, bez obzira radi li se o predsjednicima sudova ili glavnim tužiocima.

"Ako nekome ne date jasan okvir u čemu on radi, onda ne možete korektno ocjenjivati njegov rad. Takvu procjenu i stav iz RS-a smo obrazlagali i analitičkom procjenom koju je napravilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV). Oni su tu analizirali rad Suda BiH u kontekstu proširene nadležnosti pa su konstatovali da se ta proširena nadležnost koristi bez jasnih kriterija", pojašnjava Kasipović.

Viši sud BiH u RS-u

Jučer je dogovoreno i formiranje Višeg suda BiH koji bi zamijenio Apelaciono vijeće Suda BiH.

"Mi i sada imamo jednu vrstu dvostepenosti i naš stav je da to treba urediti zakonom u smislu da imamo Viši sud BiH. A svakako da bi njegovo sjedište trebalo biti na području RS-a", kaže Kasipović.

On nije želio detaljnije komentarisati jučerašnji dogovor da sastav VSTV-a, kao i ostalih pravosudnih institucija, treba pratiti "ustavnu strukturu BiH".

"Treba da odražava ono što smo nazvali ustavnim ustrojstvom BiH", zaključuje Kasipović.

Jučerašnji dogovor samo je polazna osnova za nastavak razgovora početkom oktobra.

"Prijedlozi su različiti, viđenja su različita. Mislim da treba iskoristiti predstojeći seminar, koristiti pravne argumente i isključiti politiku iz cijele priče. Mi se moramo suočiti sa dosadašnjim radom, a domaća i svjetska struka je rekla da je bilo mnogo problema", kaže Kasipović.