BiH
0

Anto Jeleč: U Afganistanu je trenutno 53 pripadnika OS BiH

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U povodu obilježavanja 1. decembra - Dana Oružanih snaga BiH u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu održana je konferencija za medije na kojoj je govoreno o postignućima OSBiH.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić odgovarajući na novinarsko pitanje kazao je da je podatak o tome da je Ministarstvo odbrane najbolji dio postdejtonske BiH, ocjena drugih institucija koje prate rad svih ministarstava.

Prema njegovim riječima, to je tačna procjena.

Ministar je također kazao da nije tačno da ovo ministarstvo ima najveći budžet jer kada se uzme u obzir broj zaposlenih, dakle ima oko deset hiljada vojnika, u odnosu na ostale institucije koje imaju po 50 zaposlenih, onda se dolazi do zaključka da je budžet isti za sve institucije.

Načelnik ZŠ OS BiH general Anto Jeleč kazao je da se OSBiH već duže vrijeme obučavaju sukladno NATO standardima, te ih primjenjuju.

”Trenutno u Misiji ISAF u Afganistanu nalazi se 53 pripadnika OS, sedma rotacija 45 pripadnika Pješačke postrojbe OS u misiji „ISAF“ i deveta rotacija osam stožernih časnika u sastavu kontigenta OS SR Njemačke”, kazao je Jeleč.

Prema njegovim riječima, angažiranjem u ovim operacijama OSBiH ispunjavaju međunarodne obaveze i na taj način daju direktnu potporu u realiziranju operacija potpore miru.

”OSBiH su u dosadašnjem razdoblju bile angažirane i uspješno realizirale niz misija počevši od Etijopije i Eritreje, preko Iraka do Konga i Afganistana gdje su misije i trenutno aktuelne. Do danas kroz naprijed navedene misije je sudjelovalo preko 800 pripadnika iz OS BiH”, pojasnio je Jeleč.

On je kazao da su OS BiH u ovoj godini ostvarile značajne i zapažene rezultate, a jedan od njih jeste i to da je do sada deminirano oko 1.800.000 metara kvadratnih teritorije pri čemu je pronađeno i uništeno 147 komada različitih tipova mina i 175 komada različitih vrsta neeksplodiranih-ubojnih sredstava (NUS).

”OS BiH trenutno su angažirane na 15 deminerskih radilišta širom BiH sa 31 manuelnim odjeljenjem, dva tima za mašinsku pripremu zemljišta, dva tima PREGA (psi za otkrivanje eksploziva) i tri tima za generalno izviđanje sa ukupno oko 250 deminera”, pojasnio je Jeleč.

On je dodao da je težište obuke OS BiH u ovoj godini fokusirano na četiri glavna područja obuke i to institucionalnu obuka u središtima za obuku ZOiD-a (po odobrenim planovima i programima u okviru profesionalnog razvoj časnika i dočasnika u OS BiH), izvođenje terenskih vježbi sa vanjskim ocjenjivanjem, ocjenjivanje po programu Koncepta operativne sposobnosti (OCC E&F) i zajedničkoj obuci postrojbi OS BiH i EUFOR-a.

Konferenciji su prisustvovali i zamjenica ministra odbrane Marina Pendeš i zamjenik načelnika ZŠ OSBiH za resurse brigadni general Senad Mašović.