BiH
53

Antifašisti u Zenici obilježili Dan državnosti: Više niko ne poštuje odluke ZAVNOBIH-a

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti stradalima na spomen-obilježjima u Zenici obilježen je 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Zenica danas je na spomen-obilježju Papirna položeno cvijeće i odata počast palim borcima u narodnooslobodilačkoj borbi, a nakon toga uslijedila je posjeta spomen-obilježju "Kameni spavač" gdje je polaganjem cvijeća odata počast šehidima i poginulim borcima Zenice.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine i ove godine se obilježava samo u Federaciji Bosne i Hercegovine, a građani Zenice se nadaju da će uskoro doći dan kada će se 25. novembar obilježavati u čitavoj Bosni i Hercegovini.

"Na oba zasjedanja AVNOJ-a spominje se cjelovita Bosna i Hercegovina i nadam se da će doći taj dan kada ćemo svi zajedno slaviti Dan državnosti cjelovite Bosne i Hercegovine", kazao je Senad Mahmutčehajić, komandant Omladinske radne brigade Josip Broz Tito.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Zenica Ismet Vrškić je izjavio da je Dejtonski sporazum građanima Bosne i Hercegovine skrojio ludu košulju i razjedinio ljude u Bosni i Hercegovini.

"Nažalost, Dejton nam je skrojio ludu košulju i podijelio narod Bosne i Hercegovine koji je hiljadu godina živio u zajedništvu. Niko više ne poštuje odluke ZAVNOBIH-a gdje se predviđa jedan predsjednik, gdje ne piše da trebamo imati torove, a danas ih imamo. Žalosno je da je veoma malo omladine ovdje, oni su naša budućnost, ali kakvo je stanje u državi ne možemo očekivati ništa mnogo", kazao je Vrškić.

Cvijeće su na spomen-obilježja Papirna i "Kameni spavač" položili predstavnici gradske uprave, brojnih udruženja i političkih stranaka.