Mostar
2

Antifašisti obilježili 4. juli, dan borca

FENA
Mostar
Mostar
Mostarski antifašisti i antifašistkinje svih generacija jučer su na Trgu Musala u Mostaru položili cvijeće na spomenike narodnim herojima Hasanu Zahiroviću - Laci i Mladenu Balordi, saopćeno je danas iz OKC-a "Abrašević".

Povorka se zatim uputila do spomen-ploče obješenim rodoljubima u Liska ulici, a odavanje počasti mostarskim partizanima je završilo kod spomenika Mustafi Ćemaloviću u Donjoj Mahali.

U saopćenju se navodi kako je nevladina organizacija "ANTIFA" Mostar na Dan borca upozorila na opasnosti organizovanog djelovanja fundamentalističkih grupa i grupa ekstremne desnice.

"Godinama, decenijama u našim školama, fakultetima, radnim mjestima, stadionima, komšiluku gledamo i trpimo širenje najnazadnijih i najdiskriminatornijih ideja. Ugroženi su naši životi, budućnost naše djece, ugrožena su naša prava i slobode.

Nemamo više šta čekati. Vrijeme je da izolujemo destruktivne grupe i razotkrijemo one koji ih podržavaju. Vrijeme je da se organizujemo i da jasno pokažemo da nećemo dozvoliti širenje mržnje i nasilje prema političkim i drugim neistomišljenicima. Govor mržnje nije isto što i sloboda govora. Za nasilje iz mržnje nema opravdanja ni mjesta u našem društvu", navodi se u saopćenju organizacije "ANTIFA" Mostar.