BiH
0

Antifašisti Hrvatske i BiH razgovarali o okupljanju mladih i obnovi muzeja u Jajcu

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Delegacije Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH su na sastanku u Sarajevu razmijenile mišljenja o uvjetima djelovanja, metodu i sadržaju rada ovih organizacija.

Delegaciju boraca i antifašista iz Hrvatske predvodila je predsjednica te organizacije dr. Vesna Čulinović-Konstantinović koja je s predsjednikom Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata BiH Jurom Galićem razgovarala o širem okupljanju i angažovanju mladih, povezivanju s nevladinim organizacijama mladih čiji su oblici rada prožeti idejama antifašizma.

Obostrano je konstatovano da neofašizam i druge retrogradne ideje i danas prijete miru, progresu i demokratskom razvoju društva. Upravo zato upoznavanje mladih sa suštinom tih pojava i ostvarenim tekovinama antifašističke borbe, kroz sistem redovnog obrazovanja i putem obilježavanja značajnih ličnosti i događaja, njegovanja tradicije, obnova i čuvanja spomen-obilježja, ima neprocjenjivu vrijednost i trajan značaj.

Izražena je saglasnost za zajedničke napore na obnovi Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu kao svjedočanstvu zajedničke antifašističke borbe, posebno ukazujući na potrebu utvrđivanja budućeg sigurnog statusa ove institucije.