BiH
57

AntiDayton: Upad u redakciju Klix.ba dokaz je samovolje upravitelja ove zemlje

Klix.ba
Grupa AntiDayton osudila je upad policije RS-a i MUP-a KS u prostorije redakcije portala Klix.ba, te pozvala odgovorne da ispitaju cijeli slučaj.

"Upad u redakciju dokaz je samovolje upravitelja ove zemlje, da rade šta hoće i kada to požele. Njihov napad na uredništvo otvara jedno od niz pitanja - Kako je moguće da Tužilaštvo izda nalog za pretres i sprovede istragu zbog jednog dokaznog materijala o mitu i korupciji u politici RS, a nije izdat nalog da se ispita vjerodostojnost snimka, te istraži do kraja navod sa samog snimka koji direktno upućuje na osobu koja je čak bila kandidat za Predsjedništvo BiH? Također, zanima nas sprovođenje ovog udara na uredništvo portala Klix.ba iz pravnog ugla. Jasno je da je Tužilaštvo izdalo nalog koji je trebao ili mogao samo da sprovede MUP Kantona Sarajevo ili Federalni MUP BiH u pratnji inspektora i službenih osoba MUP-a RS, ali ponavljamo, samo u pratnji", kazali su članovi ove grupe.

Ističu kako ovaj slučaj zasigurno neće uliti povjerenje građanima u zaštićenu i mirnu državu BiH, te da je ovo samo jedan od dokaza da se i ovaj potez kao i mnogi drugi rješavaju pod pokroviteljstvom pojedinaca.

"Ako pripadnici MUP-a RS nisu imali pravo na pretres, već samo na prisutnost, onda je neko morao dati saglasnost da se to ipak promijeni. Da li je saglasnost usmena ili pismena vjerujemo da će se saznati, međutim, neko je to morao da odobri i nebitno je kako je to urađeno. Ko su bili prisutni pripadnici MUP-a KS koji su, dozvolivši da im kolege iz RS obavljaju posao, prekršili niz članova zakona te i pravila i prava svog radnog mjesta i zadatka?! Naravno, ovaj potez se može okarakterisati kao klasični napad banjalučke SNSD-ove lične zaštite na Sarajevo i uredništvo portala u njemu. Ovo nije bio klasični pretres po nalogu, već čisto iživljavanje laktaških plaćenika u uniformama pripadnika MUP-a RS u jednom od sarajevskih objekata", kažu iz ove grupe.

Iz AntiDaytona traže da se ispitaju sve osobe koje su bile prisutne, zašto je MUP RS sprovodio određeni nalog, da se ispita tužilac koji je izdao nalog za pretres prostorija, da se građanima Sarajeva objasni da li će sada u budućnosti za svaki komentar pojedinca upućen na račun korupcije u RS-u, taj isti moći očekivati da mu "horde laktaških sluga prevrnu stambeni objekat naopako", da se građanima objasni zašto se ne sprovodi istraga o "dva papka" za šta konkretno postoji dokaz o političkom kriminalu u RS-u, te da se SNSD-ova Željka Cvijanović snimi preko telefonske veze dok isčitava identičan tekst koji se može čuti na samom snimku i utvrdi podudarnosti u boji glasa, načinu izgovora i slično.

"Tražimo da se po ovom pitanju očituje i određeni sudija, ali i tužilac, koji su svojim potpisom sproveli ovaj slučaj. U ponedjeljak smo bili svjedoci korumpirane povezanosti sudstva, politike i policije u BiH. Davno smo rekli da je vrh političkog kriminala u BiH sudstvo i tužilaštvo te da zbog njihove pristrasnosti pojedincima, ali i političkim partijama, i korupcije ova zemlja nikada neće prodisati. Ko će suditi sudije i tužioce u BiH kada su oni vrh političkog kriminala, gotovo svi. Današnji napad na uredništvo Klixa za nas je napad u vidu agresije. Današnji napad je čista demonstracija sile i moći, pa čak i moći onih koji državu ne smatraju svojom ali u njoj žive i rade i od nje uzimaju novac. Također, pozivamo građane Sarajeva da, ukoliko im se na vratima iz bilo kojeg razloga pojavi banjalučka banda u MUP-ovim uniformama RS-a, zatvore vrata i ne otvaraju bez obzira na nalog, jer oni ne mogu imati nadležnost u Sarajevu. Osuđujemo napad na uredništvo Klixa te kao AntiDayton pokret dajemo punu podršku slobodi novinarstva", kazali su u saopćenju.

Iz AntiDaytona poručuju kako očekuju da će oduzeta oprema uredništva biti vraćena u što kraćem roku te i da će uredništvo Klixa podnijeti krivične prijave protiv svakog odgovornog pojedinca po lancu komande i rukovođenja ovim napadom na medij.

"Ovim putem, javno i otvoreno, pozivamo sve građane BiH da pruže podršku na način revolta te na svoj profil na Facebook ili Twitter i druge društvene mreže, postave link sa snimkom "Dva papka". Mi smo to već uradili", kazali su iz AntiDaytona.