BiH
43

AntiDayton grupa poziva građane da ne blokiraju aerodrom u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je sarajevski glumac Feđa Štukan građane pozvao na protest i blokadu gradova u BiH 4. septembra, u povodu dolaska Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Sarajevo, oglasili su se i iz AntiDayton grupe, upućujući poziv građanima da to ne čine.

AntiDayton grupa i njen osnivač Nihad Aličković bili su, zajedno sa Štukanom i brojnim drugim građanima, aktivni učesnici protesta pred institucijama BiH početkom juna, kada su tražili usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB). Ovoga puta, pak, nisu istomišljenici o tome šta treba učiniti sutra.

Iz AntiDaytona tvrde da ne treba blokirati Međunarodni aerodrom Sarajevo jer na njega sutra slijeću i fudbalski reprezentativci Slovačke, uoči utakmice protiv naše selekcije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

"Smatramo da se u trenucima kada bh. reprezentacija pravi najbolje rezultate ne treba rizikovati bilo kakvim blokadama aerodroma koje mogu dovesti do mogućih kazni ili suspenzija, što bi bilo katastrofalno za državu i Zmajeve. Tim povodom pozivamo građane da, ako se i odazovu blokadi bilo čega ili bilo koga, mjesto traže pred Predsjedništvom ili Parlamentom BiH, gdje ćemo im se rado pridružiti, ali ne na Aerodromu", stoji u saopćenju za javnost, u kojem se dodaje da "reakcija na dolazak predstavnika MMF-a ima svoj argument i on je opravdan".

"Građani krivce moraju tražiti među predsjednicima, političarima, parlamentarcima, ministrima, strankama, direktorima... koji nas redovno zadužuju do maksimuma i ne prestaju u tome. MMF radi svoj posao, baš kao sto rade i banke u BiH u koje građani uđu sami i zaduže se za određeni iznos kredita. Zato građani moraju da traže krivce među predstavnicima vlasti dok jedan dio krivice snosimo i sami kao građani jer biramo nezasito korumpirane političke kriminalce kojima nikada nije dosta novca preko leđa građana, pa čak i djece koja tek treba da dođu na svijet", poručuju iz AntiDayton grupe.