BiH
20

Anti Jelaviću potvrđena optužnica za ratno profiterstvo

FENA
Zagrebački Županijski sud danas je potvrdio optužnicu za ratno profiterstvo protiv bivšeg predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića kojega Uskok tereti da je 1996., kao pomoćnik ministra odbrane tzv. hrvatske republike Herceg-Bosne, donio odluku da se novcem hrvatskog Ministarstva odbrane kupi stan u Splitu Ivici Rajiću, nekadašnjem zapovjedniku Druge operativne grupe HVO-a.

Uskok Jelavića tereti da je kao pomoćnik ministra 20. marta 1996. u Grudama (BiH) u vrijeme mirne reintegracije u Hrvatskoj, u namjeri da Rajiću omogući da se "nepripadno okoristi na teret budžeta Ministarstva odbrane koji je, za vrijeme trajanja rata..., kao i poslije rata zbog neposredne opasnosti nezavisnosti i teritorijalnom suverenitetu dviju država, u pretežnom dijelu finansiran direktno sredstvima Ministarstva odbrane RH" donio pisanu odluku da se za kupovinu Rajićevog stana kompaniji iz Opuzena isplati više od 739 hiljada kuna.

Rajić je na taj način došao do stana u Splitu od preko 90 kvadratnih metara, tvrde u Uskoku.

Nekadašnji zapovjednik Druge operativne grupe HVO-a za Kiseljak, Kreševo i Vareš iz vremena hrvatsko-bošnjačkog rata Haški je sud, zbog ratnog zločina u Stupnom Dolu kod Vareša, osudio na 12 godina zatvora.

Nakon osam godina iza rešetaka Rajić je u septembru 2011. pušten iz španskog zatvora na uvjetnu slobodu.

Jelavić je, pak, na stranicama crne hronike ranije bio zbog otmice, ali i navodnih zloupotreba u Hercegovačkoj banci i pronevjere budžetskog novca što je iz Hrvatske stizao za Hrvate u BiH.

Prvostepenskom odlukom osuđen je na 10 godina zatvora koje nije služio jer se sklonio u Hrvatsku, a prizivno vijeće poništilo je tu presudu i naložilo novo suđenje, koje nikada nije nastavljeno.