Zločini u Vitezu
0

Ante Kovać osuđen na 13 godina zatvora

Sarajevo-x.com
Sudsko vijeća Suda BiH u Sarajevu je zaključilo kako je Ante Kovać individualno odgovoran te da je počinio djelo "sa sirektnim umišljam" i na osnovu toga izreklo,. nepravsonažnu, osuđujuću kaznu od 13 godina zatvora, saznaje BIRN - Justice Report.

"Kovać je kriv što je za vrijeme ratnog stanja, kršeći odredbe rata, kao zapovjednik Brigadne Vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), naređivao, odobravao i vršio nezakonito zatvaranje civila bošnjačke nacionalnosti u prostorije kina i SDK u Vitezu", obrazložio je Šaban Maksumić, predsjednik Sudskog vijeća.

Također je proglašen krivim i za silovanje dvije zaštićene svjedokinje A i B.

U izrečenu kaznu od 13 godina, Kovaću će biti uračunato i vrijeme prvodeno u pritvoru od 1. februara 2008. godine. Nepravosnažnom presudom, optuženom je produžen pritvor.

"Prilikom određivanja kazne Vijeće je cjenilo sve okolnosti, a među kojima i tadašnji status optuženog, broj oštećenih... te činjenice da je jedna od silovanih bila maloljetna osoba", kazao je Maksumić.

Troškovi postupka, prema presudi, padaju na teret optuženom, a oštećeni su upućeni na parnice.

Prema obrazloženju presude, Sudsko vijeće je "cijeneći sve izvedene dokaze utvrdilo da je Kovać počinio djelo" koje mu se optužnicom Tužilaštva BiH od 24. marta 2008. godine stavlja na teret.

"Kovać se optužnicom tereti da je počinio krivična djela kao zapovjednik. Svjedoci optužbe su govorili o tom naredbodavnom odnosu, te su istakli da su optuženog poznavali od ranije. Govorili su i da je Kovać bio u uniformi, te da se po ponašanju dalo zaključiti da je neka vrsta zapovjednika", kazao je Maksumić.

Tvrdnje Odbrane da je u vremenu obuhvaćenom optužnicom, Ivo Petrović zapovjedao Brigadnom policijom, Sudsko vijeće nije prihvatilo jer je utvrdilo da je to "nerelevantno". Nisu prihvaćene ni tvrdnje o alibiju optuženog da je od 13. do 22. maja 1993. godine bio na operaciji.

Sudsko vijeće je utvrdilo da medicinska dokumentacija i svjedočenje doktora ne pokrivaju "cjeli period za počinjenje djela". Vrijeme počinjenja djela prema optužnici je od aprila do augusta 1993. godine.

U nepravosnažnoj presudi, pojašnjava Maksumić, Vijeće "nije utvrdilo da je optuženi doprinio svojom ulogom u održavanju nehumanih uslova u prostorijama gdje su civili bili zatvoreni i gdje su dobijali jedan obrok".

"Optuženi nije odgovoran za nečovječno postupanje prema civilima"; kazao je Maksumić, istaknuvši da je odgovoran zbog "odvođenja civila na obavljanje prinudnih radova gdje su neki tom prilikom poginuli".

Sudsko vijeće, ističe Maksumić, je zaključilo da se privođenje civla bošnjačke nacionalnosti dešavalo "organizirano i sistematski".

Za svjedokinju B, koju je prema optužnici silovao Kovać, Vijeće je utvrdilo da je njen iskaz istinit i dosljedan, te da je njene navode u potpunosti potvrdio svjedok C. Isto je zaključeno i za svjedokinju A.

Po pitanju optužbe, da je Kovać vršio protupravno zatvaranje i pljačkanje imovine, Vijeće je zaključilo da osobe koje su zaustavljene u vozilu Crvenog križa i odvedene na pregled u bolnicu su prebačene u Dom kulture u Vitezu, a da nisu dobili potvrdu o zatvaranju.

A oduzimanje imovine tim licima, prema nepravosnažnoj presudi, optuženi Kovać je počinio sa "direktnim umišljajem za prisvajanje imovine".

Ova presuda nije konačna i na nju postoji mogućnost žalbe.